Кутя – це головна страва різдвяного столу. Традиційними інгредієнтами куті є каша, зазвичай, пшенична, мед, мак та горіхи. Проте різдвяна кутя має багато варіацій, тому в кожному українському регіоні ця страва різниться. Вона може бути різноманітною за консистенцією, смаком та наповненням.
Інградієнти:
- 1 кг пшениці
- 200 г маку
- 200 г родзинок
- 100 г журавлини
- 6 ст. л. меду
- 100 г смажених горіхів
- 300 мл узвару
Приготування куті
- Промиваємо пшеницю в холодній воді, викладаємо її в каструлю, заливаємо холодною водою, щоб зверху вона покрила на 3-4 см. Ставимо варити на середній вогонь до готовності, але не переваріть, щоб вона не була занадто м’якою. Залишаємо охолоджуватись до теплого стану, далі додаємо мед, перемішуємо.
- Запарюємо мак: промиваємо його в холодній воді, заливаємо водою ставимо варити до моменту коли рідина повністю не википить, постійно помішуючи. Знімаємо з вогню і залишаємо до повного охолодження. Перетираємо мак до побіління (це ми можемо зробити в ступці, м’ясорубкою, блендером).
- Запарюємо родзинки та журавлину: заливаємо їх кип’ятком, залишаємо на 15 хвилин, потім зливаємо воду.
- Готуємо присипку з горіхів: на розігріту пательню висипаємо горіхи, на маленькому вогні прожарюємо до кремового кольору, далі перетираємо у крихту.
- Коли всі інгредієнти готові формуємо кутю: в місткості змішуємо пшеницю, мак, родзинки, журавлину, горіхи, гарно перемішуємо. За бажанням доливаємо узвар, або кип’ячену воду, доводимо до потрібної консистенції.
- Накладаємо Кутю в миску в якій будете подавати на стіл, зверху посипаєте гарно пережареним горіхами. Кутя до різдвяного столу готова)
Перегляньте також:
- На свята курсуватиме через Тернопіль додатковий потяг
- День святої Анни: головний храм Тернополя збирає вірян на празник