Рекомендації Ради бізнес-омбудсмена для розвитку підприємництва в Україні

Опубліковано:
22 Січня, 2016 о 09:43

Тернопільське представництво Міжнародної торгової палати ICC Ukraine пропонує увазі тернопільських підприємців аналітичний звіт про проблемні питання регулювання зовнішньо-економічної діяльності від Business Ombudsman Council. Цей документ підготовлено заступником бізнес-омбудсмена Тетяною Короткою під керівництвом бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шемети.

 



 Основна увага в звіті зосереджена на певних питаннях регулювання міжнародної торгівлі в Україні, зокрема на тих, які мають істотний практичний вплив на трансакційні витрати. За основу взято коментарі та скарги, отримані Радою бізнес-омбудсмена. Важливість цих питань визначається підписаною Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС та створенням поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

 

У першому розділі наведено рекомендації щодо розробки нової редакції Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», завдяки якому має бути створена послідовна правова база, що сприятиме розвитку сучасних торгівельних умов.

 

Другий розділ містить рекомендації щодо удосконалення наявної практики регулювання зовнішньої торгівлі, в тому числі таких питань, як ліцензування, встановлення квот, експертизу товарів подвійного використання, правозастосування тощо.

 

Зокрема, режим ліцензування застосовується в багатьох транскордонних торговельних операціях. Він збільшує трансакційні витрати і терміни для ведення бізнесу. Список товарних груп, які мають обмеження, досить довгий. Він включає низку товарних груп, які підлягають експортним, імпортним і обіговим обмеженням у національному законодавстві України. Для забезпечення формування раціональної структури експорту та імпорту окремих видів товарів, а також здійснення міжнародних торгових зобов’язань з боку України, було б доцільно переглянути і скоротити цей список.

 

Для спрощення регулювання торгівлі було б корисно зменшити кількість обов’язкових документів, які повинні бути представлені для отримання дозволу на експорт-імпорт та особливо кількість документів, які запитуються та / або подаються в паперовому вигляді.

 

Практика системи квот залишається суперечливим питанням, беручи до уваги масштаби української корупції. Наявна практика отримання квот спонукає до корупційних дій. Рекомендується використовувати методи адміністрування квот експорту-імпорту відповідно до методик СОТ (права “перший прийшов, перший обслужений”, аукціон квот та передача права на квоту).

 

У цьому розділі також розглядається законодавство в області імпорту-експорту, правозастосування та санкції.

 

Третій розділ аналізує проблеми на митниці. Рекомендації, зокрема, передбачають:

 

Скасування Кабінетом Міністрів України своєї постанови № 724 від 16 вересня 2015, згідно з якою запроваджується використання митними органами єдиних орієнтовних показників митної вартості.

 

Розробка поправок до Митного кодексу України щодо повноформатного впровадження процедур пост-аудит контролю.

 

Уточнення списку випадків, коли митні органи можуть мати сумніви щодо точності заявленої митної вартості.

 

Проведення регулярних тренінгів для співробітників митних служб з метою покращення їх кваліфікації щодо визначення митної вартості товарів.

 

Працівники митниці мають розвити глибоке розуміння методів оцінки товарів і бути здатними застосовувати офіційні рекомендації та роз’яснення Всесвітньої митної організації (World Customs Organization) з цього питання.

 

 

З детальним аналізом вищеозначених питань можете ознайомитися за адресою: http://www.icc-ternopil.org/news.php?id=151 .

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: