Ракова ферма ветеранської родини: від гранту до успішного бізнесу

Опубліковано:
21 Липня, 2024 о 11:11
Любов Олексійко з наймолодшими доньками. Суспільне Тернопіль
Любов Олексійко з наймолодшими доньками. Суспільне Тернопіль

У селі Драганівка на Тернопільщині з’явилася незвичайна ферма. Любов Олексійко, дружина ветерана російсько-української війни та мати п’ятьох дітей, започаткувала бізнес із вирощування раків. Проект реалізовано завдяки перемозі в конкурсі мінігрантів “Курс на Незалежність” від благодійного фонду “Повір у себе”. Про це розповідає Суспільне Тернопіль.



Від ідеї до реалізації

Навесні 2024 року Любов отримала грант у розмірі майже 20 тисяч євро.

“Цей бізнес ми відкрили навесні 2024 року, завдяки гранту “Курс на незалежність”. Я планувала відкрити лінію з вирощування раків, щоб урізноманітнити свій асортимент, щоб з часом мати більший прибуток”, – розповідає підприємиця.

Любов Олексійко. Суспільне Тернопіль
Любов Олексійко. Суспільне Тернопіль

На отримані кошти було придбано все необхідне обладнання. Зараз у будинку встановлено 7 стелажів з басейнами, систему фільтрації та аерації. Любов пояснює:

“Помпа подає воду у фільтр, у фільтрі є глина та цеоліт, які проводять біологічне очищення, потім водичка подається у верхній стелаж і методом стікання поступає до усіх стелажів”.

Любов Олексійко. Суспільне Тернопіль
Любов Олексійко. Суспільне Тернопіль

Технологія вирощування

Особлива увага приділяється створенню умов, наближених до природних.

“З пластмасових труб ми нарізаємо хатинки, бо рак мусить мати, де ховатися. Він особливо вразливий тоді, коли він проходить процес линяння”, – пояснює Любов.

Трубки для раків. Суспільне Тернопіль
Трубки для раків. Суспільне Тернопіль

Для годування використовуються різні види корму, включаючи самостійно виготовлені гранули.

“Годуються вони або рослинним гранульованим кормом, який ми теж виробляємо самостійно, або опариші, хробаки, вони багато різного їдять, рибу перемелюю, додаю зерна і виготовляю також такий корм для них”, – ділиться досвідом підприємиця.

Гілки дерева, якими харчуються раки. Суспільне Тернопіль
Гілки дерева, якими харчуються раки. Суспільне Тернопіль

Перспективи розвитку

На даний момент ферма має 18 маточних сімей. За розрахунками Любові, на наявних потужностях можна виробляти до 70 кг раків на рік.

“Ми бачимо розвиток і в виробництві малька, у виробництві додаткових потужностей для вирощування, оскільки м’ясо рака цінне, багате протеїнами”, – говорить жінка про плани на майбутнє.

Важливим аспектом проекту є його соціальна складова. Згідно з умовами гранту, 10% від суми мають бути спрямовані на підтримку громад в Україні. Крім того, Любов готова допомагати іншим ветеранам у започаткуванні власної справи:

“Щоб вони не боялися наважитися і розуміли, що після того, як закінчується служба у війську — це не кінець світу, це можна знайти справу до душі”.

Програма “Курс на незалежність” реалізується за партнерства київського агрохолдингу з Урядом Німеччини та іншими організаціями. Станом на 1 травня 2024 року, за цією програмою допомогу отримали 160 підприємців, а загальна сума грантів становила 2 мільйони євро.

Любов Олексійко започаткувала бізнес із вирощування раків. Суспільне Тернопіль
Любов Олексійко започаткувала бізнес із вирощування раків. Суспільне Тернопіль

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ветерани, #грант, #ракова ферма, #родина військовослужбовця, #тернопільщина
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: