Радикальна партія пропонує підняти мінімальну зарплату

Опубліковано:
19 Грудня, 2014

Пропозиція Радикальної партії щодо підняття мінімальної зарплати до 2000-2500 тисяч гривень викликала неабияке обурення і паніку в Мінфіні. “Це не можливо! Звідки взяти гроші”, – це усе що від них можна почути.

 

На жаль, навіть при новому міністрі-іноземцеві, чиновники Мінфіну не можуть думати по-новому. Замість того, щоб оцінити загально економічний ефект, вони перерахувати тарифну сітку, що призвело до значного збільшення видатків та росту зарплат у керівного складу органів виконавчої влади до 15-20 тисяч гривень.


Тому звертаю увагу Міністра фінансів та його підопічних фінансистів, що дана пропозиція не вплине суттєво на видаткову частину бюджету по статті утримання держапарату, оскільки:
– таке підвищення проводиться без перегляду тарифної сітки, тобто особам, які отримують фактично більше 2000 гривень рівень зарплати не перераховується і залишається на тому ж рівні.
– кошти для підвищення зарплати в держсекторі частково компенсуються за рахунок зголошеного Урядом 10-ти відсоткового скорочення державних службовців. При цьому, пропозиція скорочувати за рахунок керівних кадрів, а не нижчої виконавчої ланки. Вважаю, що керівники центральних та територіальних органів виконавчої влади можуть мати тільки одного заступника, а координація служб має відбуватися на рівні керівників департаментів, управлінь за стандартизованою системою управління.
– підняття мінімальної зарплати призведе до збільшення прибуткового податку з громадян, який сплачується у місцеві бюджети. Отже місцеві громади потребуватимуть меншого рівня дотацій з державного бюджету. Частину економії коштів можна використати на покриття дефіциту статті по оплаті праці в органах державної влади.
– держбюджет отримає значну економію через зменшення виплат державної допомоги малозабезпеченим особам, в т.ч. субсидій на оплату житловокомунальних послуг. Таким чином прогнозується, що підвищення мінімальної зарплати до 2000 гривень не потребуватиме додаткових коштів, а буде покрите за рахунок економії при скороченні держапарату та зменшення рівня дотацій місцевим бюджетам.
Окрім фінансового ефекту дана норма сприятиме:
– зменшенню корупції при наданні субсидій малозабезпеченим верствам населення;
– зменшення фінансового тиску на державний і місцеві бюджети в частині субсидування населення в ЖКГ;
– підняття рівня купівельної спроможності населення, що позитивно вплине на пожвавлення економіки;
– дасть змогу швидше і м’якше перейти до політики економічно обгрунтованих тарифів на комунальні послуги, прибутковості підприємств ЖКГ та підвищення якості обслуговування населення.

 

Про це пише на своїй сторінці ФБ народний депутат України Юрій Чижмарь.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #мінімальна зарплата, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #юрій чижмарь
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: