Про ворога, не кращого за росію; настрої поляків; “дайвінг” у Тисі; турботливого сина і довгі руки тернопільського суду

Огляд нещодавніх подій.

Опубліковано:
24 Травня, 2024 о 19:55
Ентоні Блінкен
Ентоні Джон «Тоні» Блінкен.

Світ

Знову, як мовиться, ті самі гості в ту ж саму хату. А що ж вдієш, якщо сміття в отій хаті ще дуже багато?  Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив, що Україні потрібно не лише перемогти рф, а й здолати корупцію, щоб не “стати схожою на росію”. Така схожість, звісно, не тішить, тому американський високопосадовець закликав владу України до продовження реформ – щоб вони не лише ухвалювались, а й втілювались та мали відчутний вплив на життя людей. “Це означає викорінення лиха корупції раз і назавжди. Перемога України на полі бою не дасть їй стати частиною росії. Перемога у війні з корупцією не дасть Україні стати схожою на росію”, – наголосив US Secretary of State. Він підкреслив, що “вісім із десяти українців усе ще вважають, що є закони, писані для еліт і закони для інших”. “Оборона України від корупції має бути такою ж міцною, як і її військова оборона”, – додав Блінкен, навівши серед прикладів такої оборони незалежні суди, вільні ЗМІ, антикорупційну інфраструктуру та проведення вільних і чесних виборів.



Ентоні Блінкен
Ентоні Джон «Тоні» Блінкен.

***

Заспокійливі запевнення генсека НАТО Єнса Столтенберга стосовно того, що росія наразі безпосередньо Західній Європі не загрожує, “заколисують” далеко не всіх європейців. Зокрема, майже половина поляків тією чи іншою мірою вважають, що війна росії проти України може поширитися і  на їхню країну. До 47% опитаних не виключають, що напад росії на Польщу є ймовірним. Це на 16 відсоткових пунктів більше, ніж в аналогічному опитуванні, проведеному в травні 2023 року. З них 12% навіть переконані в тому, що такий напад станеться. Понад 35% вважають напад радше ймовірним. Разом з тим, понад 38% респондентів не погоджуються з тезою про можливу агресію путінських військ проти Варшави. Соціологи резюмують, що поляки, уважно стежачи за ходом військових дій між Україною і росією і пов’язаною з ними позицією НАТО, починають схилятися до більш песимістичних настроїв.

Україна

Він колись мріяв стати футболістом, але, на свою і нашу спільну радість, став видатним боксером. Він прославив Україну і зробив для неї більше, ніж ціла купа політиків, ще на Олімпіаді-2012 у Лондоні, коли після переможного фіналу станцював на рингу гопак.  А минулого тижня у саудівському Ер-Ріяді переконливо здолав у 12-раундовому поєдинку за титул абсолютного чемпіона світу значно вищого і важчого за себе британця Тайсона Фьюрі. Здолав – і дав зрозуміти (кому це конче треба розуміти), що Україна може бити. І, до того ж, бити досить відчутно. “Батьку, ти чуєш? Ми це зробили! Я дуже вдячний своїй команді, вдячний Богові. Це велика можливість для мене. Для моєї родини, моєї країни. Слава Україні!”, – сказав він після бою. Він – це Олександр Усик. Персоналізоване втілення ідеї про те, що ми – сильні. Гордість і слава України.

Усик переміг Ф’юрі. Фото: скрін

***

На переконання соціального і військового психолога Олега Покальчука, в умовах стресу загострюються всі найкращі та найгірші риси людини (хтось – добровольцем на фронт чи у волонтери, а хтось – займатися “дайвінгом” у прикордонну Тису – І.Д.). Але дві категорії людей, на його думку, незалежно від віку, найбільш стійкі психологічно. По-перше, патріотично виховані люди, які відчувають себе частиною країни і впевнені, що якщо Україна загине, то їх теж не буде. По-друге, глибоко віруючі люди. І в першому, і в другому випадках йдеться про цінності та мотивацію. “Вмотивовані вичерпалися на початку повномасштабного вторгнення, – вважає Покальчук – частина вичерпалася ще в 2014 році, коли фронт тримався саме на таких людях різного віку. Ситуація змінилася, якщо говорити про молодих людей, яких мобілізують зараз. Упродовж останніх десяти років так зване військово-патріотичне виховання не було пріоритетом. У нас була така ліберальна, пацифістська педагогічна доктрина. Все, що мало відношення до закликів приготування до війни, вважалося екстремізмом”.

Тернопілля

Не перестає рідне Тернопілля дивувати і навіть вражати. Найперше – проявами людяності, милосердя та іншими схожими чеснотами. Що, скажіть, є однією з бід нашого часу? Однозначно (поміж цілого ряду інших) нею є переїдання. Ну, не може наш люд відмовитися від усіляких смаколиків, а це потім вилазить боком. Отож вирішив у одному з сіл люблячий син подбати про матусю, щоб та, чого доброго, не переїдала. Вирішив – і тривалий час тримав її на раціоні з шматочка хліба і склянки кефіру. А щоб мати не піддалася спокусі “чревоугодія”, турботливо забирав у неї її пенсію. Невідомо, скільки б тривала ця “оздоровча дієта”, але вчасно спохватилися відповідні служби і позбавили стареньку дбайливої опіки дорогого нащадка. А у лісосмузі неподалік пляжу “Циганка” у Тернополі виявили таке, від чого недовго й волоссю стати дибки – закопаних у землю живих цуценят. Хто вчинив це? Суб’єкт з кримінальним минулим з чолом на два пальці й важкою щелепою, прикрашений татуюваннями? “Безбашенні” підлітки? Та ні – зробила це 65-річна жіночка, яка, можливо, молиться вранці й увечері й до церкви вчащає на сповідь. Якщо наведені вище історії шокують, то деякі інші трішки дивують. Зокрема, у Тернoпoлi дo 15 рoкiв тюрми зaсудженo трьох депутaтiв держдуми рф, якi гoлoсувaли зa визнaння “лнр/днр”. Серед них своєрідний “юридичний шах”  оголошено екс-чемпіону світу з шахів Анатолію Карпову (пригадуєте такого?). А
Господарський суд Тернопільської області постановив стягнути з РФ понад три з половиною мільйони гривень збитків на користь суб’єкта господарювання. Можливо, таких кроків вимагає юридична процедура, але мимоволі виникає запитання: у тернопільського суду такі довгі руки, і  після його вердикту у Карпова “со товарищи” від переляку стався серцевий напад? А вся “ерефія” почала гарячково думати, де б відшукати оті  3,5 млн. грн.? А тим часом
упродовж лише 10-12 травня на дорогах Тернополя та області слідчі зареєстрували вісім аварій, в яких троє людей загинуло, а семеро потерпілих з тілесними ушкодженнями  потрапили до лікарні. На цьому тлі спроба одного тернополянина – шанувальника палеонтології відправити за кордон три посилки, в яких були скам’янілості віком близько 443 мільйони років, виглядають майже безневинною екзотичною забавою…

Двоє цуценят з семи вижило. Фото: ГУНП

Ігор Дуда

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Блінкен, #ігор дуда, #огляд новин тижня, #усик
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Василь Тракало
09:43, 6 Червня, 2024

До професійного свята. Інтерв’ю з головою Тернопільської обласної організації НСЖУ Василем Тракалом

Блоги

ТОП новини тернопільщини: