При новій поліції варто носити з собою документи

Опубліковано:
11 Листопада, 2015 о 17:23

З сьогоднішнього дня краще носити з собою паспорт або інше посвідчення особи. На всій території країни набрав чинності Закон України “Про національну поліцію”.

 



“Раніше менти не могли перевіряти документи просто так, за своїм бажанням. Зараз теж не можуть, але в новому законі з’явилися для них лазівки. І вони цим обов’язково скористаються, тому краще не ризикувати “, – написав у своєму блозі журналіст pauluskp.

 

Приміром, якщо поліціянт вважатиме, що ви маєте намір вчинити правопорушення, він отримує право перевірити ваші документи. Звучить тупо, але так написано в законі. Мислепреступленіе карається. Правда, незрозуміло як мент буде читати ваші думки.

 

Крім того, ви можете проходити повз місця, яке мент кваліфікує як місце надзвичайної події. Тепер це підстава для перевірки документів. Як мент визначатиме що є надзвичайна подія – велике питання. Ознаки надзвичайної події в законі не прописані, є де фантазії розгулятися. Приміром, якщо менти в черговий раз розіб’ють свій патрульний автомобіль – це вже ДТП, надзвичайна подія і причина для перевірки документів. Тобто, просто так підійти познімати долбодятлов для інтернету вже не вийде.

 

Краще, звичайно, взагалі не ходити поряд з ментами, але це не завжди можливо. Якщо не покажете документи, можуть тягнути в райвідділ для з’ясування особи. А в райвідділі ви можете раптово впасти зі стільця або зізнатися в якомусь злочині. Таких злочинців повні СІЗО. Тому носите з собою документи.

 

Стаття 32. Перевірка документів особини

1. Поліцейський має право Вимагати в особини пред’явлення нею документів, что посвідчують особу, та / або документів, что підтверджують відповідне право особини, у таких випадка:

1) если особа володіє зовнішнімі ознакой, схожими на Зовнішні ознакой особини, яка перебуває в розшуку, або безвісно зніклої особини;

2) если існує достаточно підстав вважаті, что особа вчинила або намерена вчініті правопорушення;

3) если особа перебуває на территории чі об’єкті Із спеціальнім режимом або в місці Здійснення спеціального поліцейського контролю;

4) если в особини є зброя, боєприпаси, Наркотичні засоби та Інші РЕЧІ, обіг якіх ограниченной або Заборонений, або для зберігання, использование чі перевезення якіх потрібен Дозвіл, если Встановити Такі права іншім чином Неможливо;

5) если особа перебуває в місці Вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, Іншої надзвічайної події;

6) если Зовнішні ознакой особини чі транспортного Засоба або Дії особини дають достатні Підстави вважаті, что особа прічетна до Вчинення правопорушення, транспортний засіб может буті знаряддям чи об’єктом Вчинення правопорушення.

Одне радує, тепер менти і самі зобов’язані представлятися не тільки якщо звертаються до громадянина, а й коли громадянин звертається до них. Тобто, кожен з нас може підійти до будь менту і дізнатися хто він такий. Раніше менти напирали на те, що “я до вас не звертався, тому посвідчення показувати не буду”, а зараз ми можемо нахабно цитувати статтю 18:

 

Стаття 18. Основні обов’язки поліцейського

 

3. звертаючися до особини, або у разі Звернення особини до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назваті свое прізвище, посаду, Спеціальне звання та пред’явити на ее Вимогами службове посвідчення, Надал можлівість ознайомітіся з викладеня в ньом інформацією, що не Випускаючий его з рук .

 

Основним радою правозахисників в Україні як і раніше залишається принцип неспівробітництва та мінімізації взаємодії. Якщо бачите мента, найбезпечніше перейти на інший бік вулиці. Якщо бачите як менти порушують права іншого громадянина – допоможіть громадянину. У наших умовах захищатися краще натовпом і з включеними відеокамерами. І пам’ятайте, що недавно Аваков публічно визнав очевидне – реформа полягає в тому, що старих ментів переодягнуть у нову форму.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: