Престольне свято Свято-Андріївського приділу Троїцького собору у Підволочиську (ФОТО)

Опубліковано:
19 Грудня, 2014 о 17:11

Першим, кого Господь наш Ісус Христос, покликав йти за собою, був рибалка із Галілеї Андрій – саме тому і був названий Первозваним. Після Вознесіння Господнього, Його ученики-апостоли, отримавши обіцяного Утішителя, Святого Духа, згідно веління свого Господа розійшлися проповідувати Святе Євангеліє усьому творінню.
           
Перед розселенням з Єрусалиму, всі вони зібралися востаннє у одному місці, і там, за навіюванням Духа Божого, склали так званий апостольський символ віри, як план майбутньої всесвітньої проповіді та розділити між собою краї в котрих повинні були порповідувати. Частиною святого апостола Андрія Первозваногостали країни Віфінії і Пропонтиди, Греції і Македонії, Фракії і Скіфії.
               

           

        



        

          
Апостол пройшов Малу Азію, Фракію, Македонію, дійшов до Дунаю, перетнув побережжя Чорного моря, Грузію, Крим, Тавриду і по Дніпру піднявся до того місця, де сьогодні стоїть Київ. «На цих горах возсіяє благодать Божа, і град великий має бути і церкви многі має Бог воздвигнути…» – сказав апостол і на тому місці, де Андрій Первозванний встановив хрест, сьогодні збудована Андріївська церква. Саме тому апостола Андрія вважають основоположником Української Православної Церкви.

        
Свята Церква згадує пам’ять святого апостола щороку 13 грудня, у день Його мученицької кончини.
       
13 грудня 2014 року, у день пам’яті св. апостола Андрія Первозваного,архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, традиційно, з нагоди престольного празнику, очолив святкову Божественну літургію у нижньому, Андріївському, храмі Свято-Троїцького собору смт. Підволочиська.
                 

         

       

          

        
Його Високопреосвященству співслужили: настоятель собору, благочинний Підволочиського району прот. Тарасій Махніцький, Скалатський благочинний прот. Віктор Борисюк, духівник Підволочиського району прот. Степан Кебало, прот. Богдан Комарницький (настоятель Свято-Преображенського храму м. Тернополя), прот. Миколай Фатич (настоятель Свято-Покровського храму м. Волочиськ, духівник Євромайдану) та численне духовенство Підволочищини.

          
У день храмового свята храм був наповнений великою кількістю прихожан.
              

          

           

          

           
Під час запричасного, із повчальним словом про житіє та мученицьку кончину святого апостола Андрія до присутніх звернувся прот. Петро Будзило (настоятель Петро-Павлівського храму с.Теклівка Підволочиського району).

      
Після відпусту владика Нестор виголосив молитви в дні неспокою та нашестя ворогів на Державу та Вітчизну нашу та за об’єднання Української Православної Церкви.
      
Завершилося Богослужіння уставним многоліттям Патріарху Філарету, архієпископу Нестору, духовенство та всім вірним.
Прес-служба Тернопільської єпархії 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #андрій первозваний, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підволочиськ, #тернопіль, #тернопільські новини, #храм
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: