Право на бронювання чи відстрочку і проходження ВЛК: тернопільський ТЦК прокоментував

Опубліковано:
22 Серпня, 2024
Олег Фаріон
Олег Фаріон. Фото: Суспілльне.

Військовозобов’язані, які мають право на бронювання чи відстрочку повинні проходити військово-лікарську комісію раз на 5 років. Про це сьогодні, 21 серпня, розповів на брифінгу начальник медичної служби Тернопільського обласного територіального центру комплектування лейтенант Олег Фаріон.

За його словами, основне питання, з яким звертаються до ТЦК — це правова законодавча баз для проведення військово-лікарської експертизи.



“Ми, зокрема, маємо на увазі, два основні документи. Це Закон України про військовий обов’язок і військову службу, в якому одним з обов’язків військовозобов’язаних є проходження заходів військово-лікарської експертизи. Власне саме проходження військово-лікарської експертизи визначається Положенням про військово-лікарську експертизу Збройних сил України, затвердженого наказом міністра оборони України № 402 від 14 серпня 2008 року”.

Чи є повна обов’язковість для проходження військово-лікарської комісії?

“Потрібно мати на увазі, що ВЛК проводиться як з обліковою метою так і для визначення ступеня придатності під час призову за мобілізацією. Тому якщо військовозобов’язані мають право на бронювання чи відстрочку, тобто не підлягають мобілізації на певний визначений термін, військово-лікарська комісія проводиться раз на 5 років”.

Якщо військовозобов’язаний підлягає призову на військову службу, потрібно визначити ступінь придатності, розповів Олег Фаріон.

“Ступінь придатності — це стан здоров’я і фізичного розвитку, який дозволяє виконувати обов’язки військової служби. Тому військовозобов’язаний повинен пройти військово-лікарську комісію. Результати ВЛК дійсні впродовж року”.

Про зміни в стані здоров’я військовозобов’язані повинні повідомляти цетнрам комплектування протягом семи днів:

“Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного виникли певні порушення, він отримав захворювання, загострення попередніх станів чи отримав травми, каліцтва тощо, він звертається в територіальний центр. До семи днів має про це повідомити і пройти повторну військово-лікарську комісію”.

Які документи треба мати з собою під час проходження ВЛК?

“Потрібно представити всю медичну документацію, яка розповість про історію хвороби людини, яку оглядатимуть. Потрібно взяти медичну карту амбулаторного хворого, тому що відомості в електронній системі охорони здоров’я — це сучасно, добре, але ми маємо мати на увазі, що такі дані фіксуються лише з 2019 року. Також військовозобов’язаний має представити флюрографію органів грудної порожнини, яка чинна протягом року”.

В особливий період військовозобов’язаних на ВЛК обов’язково оглядають шість спеціалістів, сказав начальник медичної служби обласного ТЦК.

“Це терапевт, хірург, психіатр, невропатолог, отоларинголог, офтальмолог. За необхідності буде оглядатися іншими спеціалістами. Обов’язкові обстеження на сьогоднішній день скорочені. Це флюрографія і людям старшим за 40 років — електрокардіографія. Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного є необхідність в додаткових обстеженнях, він буде на них скерований”.

Загальний термін проходження медкомісії, за його словами, становить 14 днів.

Що робити військовозобов’язаним, які незгодні з постановою ВЛК?

“Ви можете оскаржувати рішення військово-лікарської комісії. Дані міської чи районної ВЛК в ТЦК, де ви перебуваєте на військовому обліку оскаржується обласною військово-лікарською комісією. Обласна військово-лікарська комісія може бути оскаржена ВЛК регіону. І регіональна військово-лікарська комісія оскаржується центральною ВЛК. У випадку з непогодженням з рішенням вищого органу військово-лікарської експертизи — центральної військово-лікарської комісії, така постанова може бути оскаржена в суді. Постанови підлягають оскарженню до 60 днів з дня ознайомлення”.

Як розповів Олег Фаріон, проведення військово-лікарської експертизи в Україні регулюються Законом України “Про військовий обов’язок та військову службу” і положенням про військово-лікарську експертизу в Збройним силам України, затвердженим наказом міністра оборони України № 402 від 14 серпня 2008 року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Суспільне
Теги: #ВЛК, #кеомісія, #мобілізація, #призов, #суспільне, #ТЦК
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: