«Після Грушевського вороття не було», – тернопільські активісти про події на Майдані

Опубліковано:
21 Січня, 2016 о 17:43

19 січня 2014 року в Києві на Майдані зібралося близько півмільйона протестувальників, які не бажали миритися з «диктаторськими законами», прийнятими ВРУ 16 січня.

 



У водохресний день розпочалися перші сутички на вулиці Грушевського. Тоді активісти Майдану зі словами «Банду геть! Ганьба!» вирушили до Урядового кварталу.

 

Події на Грушевського пригадує активіст Майдану, а нині наймолодший депутат міської ради Тернополя Павло Бич: «Коли розпочався штурм Майдану – пішли на передову. «Беркут» наступав, нас притиснули, відступати не було куди. В той момент з’явилася дівчинка, яка несла цеглу в руках. Один чоловік розвернувся і російською сказав: «Хлопці, куди ви біжите? Тут дівчина, нам немає куди відступати!», ми стали однією стіною і відтиснули «Беркут» за Європейську площу. Насправді це була мить, в яку дівчина, можна сказати, зламала хід тодішньої такої мінімальної історії…»

 

672169_6_w_590

 

20 січня тривали запеклі сутички на Грушевського. Вперше протестувальники підпалили шини, застосувавши проти «Беркуту» тактику димової завіси. З’явилися нові форми вуличних боїв. Катапульти для метання бруківки і «коктейлів Молотова», щити, обладунки, кийки.

 

«Коли на Грушевського були мирні акції, збиралося по 3 – 5 тисяч осіб. Коли ж почалися реальні бойові дії, нас залишалися 300-400 чоловік. Там я познайомився з донецьким шахтарем, який бив себе в груди і кричав, що він бандерівець. А ще, мені запам’яталася дівчинка, років 18, яка сиділа під Лобановським і розливала хлопцям «коктейлі Молотова», навіть подумав, що це хлопець, але звернув увагу на її довгі коси. Я думаю, якби влада тоді не розпочала стрілянину, Майдан почав би розходитися. Після Грушевського вороття не було», – розповідає учасник січневих силових протистоянь, голова тернопільського «Автомайдану» Дмитро Гайдуцький.

 

21 січня у зіткненнях на вулиці Грушевського за останніми даними постраждали близько 1400 людей.

 

672169_8_w_590

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: