Під час перекриття даху старої церкви на Тернопільщині знайшли бронзовий дзвін

Опубліковано:
24 Вересня, 2024 о 21:17
Під час перекриття даху старої церкви на Тернопільщині знайшли бронзовий дзвін
Під час перекриття даху старої церкви на Тернопільщині знайшли бронзовий дзвін. Фото зі сторінки Івана Чікала у фейсбуці

У селі Горішня Слобідка на Чортківщині знайшли старовинний бронзовий дзвін, якому понад сто років.

Про це повідомив місцевий житель Іван Чікало на своїй сторінці у Facebook.



Цінну знахідку виявили під час ремонту даху старої дерев’яної церкви.

“Дзвін був розташований на центральному куполі. Про його існування довгий час не знали, оскільки місце, де він знаходився, було обшито бляхою для захисту від конфіскації радянською владою. За спогадами місцевих старожилів, цей дзвін використовували під час богослужінь, аж до закриття греко-католицького храму у Горішній Слобідці радянською владою”, – йдеться у дописі.

За словами Чікала, цей дзвін – один із кількох, які використовували під час богослужінь у селі. Перша згадка про місцеву церкву датується 1868 роком. До закриття у 1950-х роках храм належав до Станиславівської єпархії та був греко-католицьким. Поруч із церквою стояла стара дерев’яна дзвіниця з трьома дзвонами. Два з них вдалося знайти, а найбільший досі не знайдений.

“У липні 1941 року, перед приходом німецьких військ, кілька мешканців, зокрема Йосип Парацій, Павло Старик (мій прадід) та Василь Сухецький, сховали дзвони, щоб їх не конфіскували. Після нацистів прийшла радянська влада, і дзвони залишилися прихованими з відомих причин. На сьогодні найбільший дзвін ще не знайдений”, – розповів Іван Чікало.

Житель Тернопільщини втратив 128000 грн через шахрайську схему – «віддaленa зaмінa сім-кaрти»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дзвін, #церква
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: