Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Громадський діяч, Президент військово-цивільної спілки "Бойове Братерство України"

Світ обговорює масовану атаку шахедами та крилатими і балістичними ракетами Ірану по Ізраїлю. Фактично, хвалений «залізний купол», Ізраїлю зіграв лиш допоміжну роль у відбитті цієї повітряної атаки. Ключову роль здійснили засоби протиповітряної оборони і авіації США, Великої Британії, Саудівської Аравії, Йорданії, Єгипту. Як кажуть, гуртом і батька добре бити. Сьогодні це більш підходяща теза, аніж: «залізний купол – наше спасіння».

Весь світ в очікуванні – чи буде продовження відповіді від Ізраїлю?

Маємо пам’ятати, що передувало цьому непропорційному удару держави Іран по Ізраїлю. Їм передували накази прем’єр-міністра Ізраїлю Нетаньягу про ракетний удар по консульському приміщенню Ірану у Сирії. Тоді загинуло два генерали Стражів Ісламської революції та декілька старших офіцерів, що були у керівництві кривавої операції прибічників Ірану – теrоrистів ХАМАС проти Ізраілю.

Зрозуміло, що США та країни G7 не зацікавлені у продовженні ескалації даного конфлікту. По-перше, Ізраїль має ядерну зброю, і скоріш за все, і у Ірану вона є. Тому, конфлікт між двома ядерними державами не є раціональним. Зрозуміло, що він призведе до підвищення цін на нафту, що в свою чергу, вдарить по світовій економіці і торкнеться виборів у США. Підняття цін на бензин на заправках в Америці, може стати мінусом в електоральній підтримці Байдена на майбутніх виборах.

Україна не зацікавлена у розгортанні цього конфлікту, як і у будь-яких інших військових зіткненнях на земній кулі – це не наша ментальність та культура протистоянь.

То яка ж місія і роль України? Як перемогти збройного московитського ворога?

ТАКТИЧНО, партнери України могли б закрити небо над 2-3 злітними смугами на заході України для базування F-16. Діаспора – Світовий конгрес українців, можуть підключитися до лобіювання цього рішення. Можна їм і бюджет для цього виділити, а не фінансувати росмовнй телеканал Freedom.

СТРАТЕГІЧНО, коли світ визнає, що сьогодні війна між Україною і московією – це екзистенційне протистояння – війна за існування та виживання, то ми – українці, маємо говорити про необхідність формування нового світопорядку для перемоги. Вочевидь, ми не приймаємо тоталітарний базис концепції міжнародної безпеки, яку прийняли ще у часи радянської московії, про біполярність світу: одну частину планети контролює США, а другу – СРСР (тепер московія). Цього ж, донедавна, прагнув і сучасний комуністичний Китай.

Україна має право і обов’язок запропонувати світу зовсім інші підходи у взаємостосунках. Мова йде ціннісні підходи як у час виживання, так і у час відбудови.

Сьогоднішня підтримка України англосаксонським світом та країнами, що сповідують цінності людського життя та взаємоповаги, засновані не на нахабстві зброї, а на звичаях миру та людяності, є початком становлення нового світопорядку.

Ми усвідомлюємо, що ООН став рудиментом у вирішенні міжнародних суперечок і збройних конфліктів. Порядок та інституція, що його представляє та не може захистити – не варта сподівань.

Розуміємо, як перед Другою Світовою війною у аналогічних ситуаціях зупинила своє існування попередниця ООН – Ліга Націй. Так і після Перемоги України над московією, має завершити свою місію і ООН у нинішньому вигляді. Україна була серед країн, що заснували ООН, тому має право на таку позицію. На заміну має прийти ціннісний союз, де цінність людського життя, сила права – будуть ключовими, Має постати нова інституція та нова коаліція, що зможе його відстояти. Та у її керівному органі є місце для української нації, що сьогодні несе головний тягар війни за цінності миру у світі.

Нагадаю, що 15-16 червня цього року у Швейцарії відбудеться конференція щодо питань врегулювання війни в Україні. Його ще називають «Саміт миру». Рекомендую українській делегації на цій конференції говорити не про так званий мирний план Зеленського, як мінімум, тому, що у Зе немає ані зовнішнього ресурсу, а ні внутрішньої довіри, і вже не буде легітимності до цієї справи.

Потрібно говорити про становлення миру і правил співіснування різних націй і країн на базі цінностей. Лиш такій підхід укріпить коаліцію, яка переможе агресора – московію та поставить на місце її союзників – Іран, Північну Корею, вирішить питання контрибуції та репарації московії, покарання організацій та компаній, що нехтували цінностями та міжнародними санкціями, морально осудить тих, хто зраджував мир своїм мовчанням та страхом перед рашизмом, та врешті встановленням миру в Україні.

Тобто, виведення російських військ з території України, відновлення територіальної цілісності, контрибуції, репарації і все інше має стати наслідком формування принципів нового світопорядку і ціннісного співіснування націй і держав.

Чи спроможні на це п’ять менеджерів Зеленського? Думаю, це не смішний сценарій. Не спроможні. Для того, щоб пропонувати ціннісну модель, влада повинна спочатку утвердити цінності людяності та поваги до українців, силу права та справедливе судочинство в Україні. Лиш після реальної довіри і легітимності у своїй країні вона буде сприйнята світом.

У цей час, українська нація має право самостійно запропонувати світу таку парадигму взаємостосунків, це наше право – бо ми переможемо у цій війні зі злом. Переможемо, щоб світ зажив по-людськи.

Переможемо.

Павло Жебрівський. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Соціальна мережа
Теги: #блог, #війна, #павло жебрівський, #перемога
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: