Олексій Гуштик: з любов’ю до рідного міста!

Опубліковано:
31 Серпня, 2016 о 13:13

Спеціально до Дня Міста журналісти сайту “Афіша Тернополя” поспілкувались із мега-позитивним тернопільським фотографом Олексієм Гуштиком.

 



– То що ж таке фотографія?

Фотографії – це файлики, які ми виймаємо і за допомогою яких ми згадуємо миті, і завдяки тим спогадам  у нас відчуття щастя просто неймовірне. І хоч на жаль, фотографія – це така річ, куди ми повернутися не можемо, але завдяки їй ми згадуємо ті емоції, які відчували в ту мить. Найбільш важливим є емоція, яку ми потім згадуємо. Якщо говорити в загальному, то фотографія – це дуже крута штука, якою може займатися кожен. Коли я починав фотографувати  фотографів було небагато і ми робили досить таки якісні фотографії. З часом з’явилося багато «мильничок» і практично кожен ставав фотографом. На сьогодні, мабуть, у 80% людей в кишені є фотоаппарат (смартфон). і кожен має можливість яскраві моменти свого життя показувати в майбутньому своїм дітям і внукам. Але в першу чергу фотографія – це насолода.

– Які сюжети тобі найбільш до вподоби?

Найбільше я люблю фотографувати діток, адже в плані емоцій їм просто не має ціни. Просто береш і фотографуєш, адже вони такі, які вони є. Бо коли ми виростаємо, ми стаємо публічними і ця публічність робить людей трішки зажатими і закритими. А діти, от власне вони, безпосередні, правдиві, щирі, відкриті. Візьмемо, наприклад, весілля. Досить часто фотосесії проходять стандартно. Я ж навпаки, творчо підходжу до будь – якої фотосесії. Просто гуляйте своїми улюбленими місцями, де ви наповнитесь емоціями, будете згадувати приємні хвилини і в цей момент я буду робити свою справу.

– Як правильно фотографувати?

Немає як правильно. Варто просто фотографувати і в процесі ти знайдеш себе і свій стиль. Як правильно в природі росте дерево? Просто собі  росте. Але деякі все ж.таки є. Наприклад, правило золотого перетину. Зараз дуже цікаво спостерігати за молодими фотографами. Адже дійсно це круто – вони молодці, трохи відійшли від класики і роблять нестардатні світлини.

– А що в фото найважливіше?

Саме головне у фотографії – це емоції. Фото може бути неякісне, може бути криве, але воно має бути з величезними емоціями. Коли біжиш, ти не помічаєш багато цікавих моментів, адже ти не маєш часу. Коли у нас час запланований – ми усе встигаємо. Секрет дуже простий – підніми очі і просто милуйся усмішками, природою, людьми.

– Ти любиш Тернопіль?

Я страшенно люблю Тернопіль, це місто для життя. Подорожуючи, я все більше розумію, що тут настільки компактно, класно і приємно. Варто придивитися до людей, у них настільки багато радості в очах, усмішок. Я люблю гуляти містом і насолоджуватися красою, цим ритмом життя. Тернопіль оновлюється – набережна ставу, парки, сквери, а згори – це просто захоплюючий і шикарний вид. Погляньте на себе – моє місто і моя держава починається з мене. Варто почати з малих кроків, і почати з себе. Просто поприбирати у лісі після себе, просто підтримувати чистоту, просто бути собою.

– Розкажи кілька слів про техніку, якому фотоапарату надаєш перевагу?

Я страшенно люблю Canonи, але вся техніка сьогодні швидко рухається вперед. Так, смартфони багато в чому заміняють фотоапарати. Кожен може ловити прекрасні моменти. Та все ж є прості елементарні п’ять кроків для того, щоб зробити якісну фотографію. Найперше і саме основне – це увімкнути фотоапарат?. Бувало так, що люди ламали кнопочки, не відкривши об’єктив. Друге – це взяти його твердо в руки. Дуже великий відсоток нечітких фотографій через шарпання. Третій крок – фокусування на об’єкт зйомки, хоча сьогодні всі фотокамери є автофокусні. Четверте – якщо фотографувати людей, не потрібно обрізати голову і гомілки. П’ятий момент – поглядати на світло. А на рахунок обробки зображення – все просто і елементарно, в інтернеті є програми та фільтри для обробки зображень.

– Твої побажання читачам “Тернопільської Афіші”.

Напевно найбільшим побажанням є просто брати фотоапарат в руки і фотографувати, лапати ті миті. Чи це мильничка, чи це фотоаппарат, чи це смартфон – немає різниці. Я завжди раджу одну просту річ – коли ми їдемо на відпочинок чи вдома – робити серію фотографій. З однієї сторони це добре, а з іншої не дуже (незнаєш де їх зберігати, їх так багато). Адже якщо маєш багато зображень – важко вибрати. Є багато программ, де можна робити презентації та слайдшоу. Закинув 20-30 фотографій і готовий маленький фільм. В інтернеті можна також зберігати фотографії. Але я б все ж таки радив зберігати на електронних носіях і друкувати у вигляді фото та поліграфічних книг.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: