Незрячі люди усього світу відзначили Міжнародний день білої тростини

Опубліковано:
16 Жовтня, 2015 о 09:23

15 жовтня незрячі люди усього світу відзначили Міжнародний день білої тростини. Біла паличка стала не тільки помічником для пересування, а й символом сліпих та сліпоти. У Тернополі акцію “Біла тростина” почали проводити з 2000-го року, тому цьогоріч  вона ювілейна – п’ятнадцята.

 



“Тільки той може бути незрячим, в кого серце забрала пітьма” – саме під таким слоганом відбулась ювілейна культурно-мистецька акція “Біла тростина -2015″. Цього року незрячі та слабозорі люди Тернопільщини відзначили її вп’ятнадцятий раз. День білої тростини не свято, а, насамперед, день поваги, розуміння та допомоги людям, які мають проблеми із зором. На Тернопільщині його традиційно відзначили з віршами, піснями, та жартами. Гості свята завітали не з порожніми руками.

 

– Школа допомагає уже дуже багато років. Я в школі працюю вже більше як 5 років, тому відколи я працюю, за час моєї роботи кожного року з учнями-волонтерами нашої школи кожного жовтня збираємо різноманітні продукти. От це все збираємо, фасуємо і з нашими волонтерами привозим сюди і роздаємо саме цим слабозорим людям, – розповідає соціальний педагог Тернопільської ЗОШ №29 Юля Тарасюк.

 

Соціальний педагог переконана: користь від такої дружби має і зворотній характер.

 

– Наші діти, от жовтень настає вони самі мене питаються: «Юля Григорівна, чи вже прийшло запрошення, чи ми цього року їдемо в білу тростину?». Тому дійсно це і дітям приємно, і нам приємно, – каже Юля Тарасюк.

 

Незрячих людей на Тернопільщині близько 2,5 тисяч. В Україні слабозорих та сліпих – понад 50 тисяч, у світі – вдесятеро більше і з кожним роком їх кількість зростає. Хтось – незрячий від народження, а хтось втратив зір через хворобу чи нещасний випадок. Та незважаючи на все, сліпі та слабозорі люди не втрачають радості та любові до життя і ближніх. Випускники школи для незрячих у Тернополі стають дипломованими спеціалістами, перемагають на пісенних конкурсах, досягають спортивних вершин і просто радіють життю. Цьому, значною мірою, завдячують своїм учителям.

 

– Враження такі, що словами просто не передаш. Вчителі просто дуже добре ставляться до учнів, помагають, якщо наприклад, десь якусь інформацію недовчив, злінився навіть як то кажуть учні. Скажем так, що дуже вони помагають. Справа в тому, що я даже поступив в університет Тернопільський національний економічний, я його вже закінчив на соціального працівника. Вони мені дуже допомогли з підготовкою коли поступав, помогли коли в мене були, якісь певні складнощі, – каже випускник навчально-інформаційного центру “Біла тростина” Петро Ясків.

 

У день білої тростини незрячі люди знаходяться серед колективу, вони у центрі уваги преси, влади і громадських активістів. А в інші дні кожен залишається зі своїми проблемами наодинці. Завдання цього дня – змусити людей зрозуміти те, що поруч із ними, часто залишаючись непоміченими, живуть ті, хто не бачить всіх фарб навколишнього світу. І їм потрібна наша увага, підтримка та допомога.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: