Наскільки електронні гаджети небезпечні для здоров’я очей?

Опубліковано:
23 Вересня, 2015 о 08:43

 

Знову розмовляємо про збереження здоров’я очей із лікарем тернопільської клініки мікрохірургії ока «Медікус» Терезою Хорош.



 

– Терезо Михайлівно, раніше вважали, що зір псується, якщо багато дивитися телевізор і читати в темряві та у транспорті, що їде. Тепер додався ще один шкідливий фактор – електронні пристрої. Чи справді вони такі небезпечні для здоров’я очей, чи чутки про їх шкоду перебільшені?

 

– Патологічний стан, про який ідеться, має назву «комп’ютерний зоровий синдром». Виділити  його в самостійне захворювання запропонувала ще у 1998 році Американська асоціація оптометристів. Комп’ютерний зоровий синдром є специфічним порушенням зору, фактично – постійною зоровою втомою, що її відчувають люди, які проводять багато часу, вдивляючись в екран. Статистика свідчить, що щоденно його ознаки відчуває майже половина людей, які працюють на комп’ютері, а періодично –  чи не всі. Через 6 годин роботи за екраном 92% користувачів електронних гаджетів скаржаться  на дискомфорт в очах,  а у половини з них перший неспокій виникає вже через 4 години.  Час розвитку втоми прямо залежить від того, що саме людина робить. Доведено, що найменше навантаження на зір надає зчитування інформації, більшу – її введення, а найбільше втомлює зір робота в діалоговому режимі та комп’ютерна графіка.

 

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ: Як у сучасному світі мати добрий зір, радить лікар

 

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ: Як зберегти зір на початку навчального року, радить лікар-офтальмолог

 

– Які ж причини є на те, що це новітнє захворювання проявляється так часто, різноманітно й неоднаково у тих, у кого виникає?

–  Причини цього передовсім технічні. Око за своєю будовою не пристосоване до сприйняття інших, ніж природні, об’єктів. Виділяють п’ять основних причин шкідливого впливу комп’ютерних пристроїв на очі.

 

1 Піксельна структура зображення. На моніторі зображення подається не у вигляді суцільних ліній, а у вигляді мікроскопічних крапок. А для очей такі малюнки значно складніші.

2 Постійне прямонаправлене світіння екрана. Відбите, розсіяне світло, який ми зазвичай спостерігаємо в природних умовах чи в освітленій кімнаті, для очей є органічнішим.

3 Контрастність монітора. Чим вона нижча, тим більшого напруження зазнають очі.

4 Кадрова розгортка. Зображення, що утворюється за рахунок руху, для його утримання теж вимагає постійного руху очних яблук.

5 Відблиски на моніторі – відображення в моніторі інших об’єктів, особливо тих, що світяться.

 

Негативний вплив чинить також і невдала організація робочого місця:  відстань від очей та кут нахилу екрана, налаштування  кольорів монітора. Крім того, очі швидше втомлюються, коли доводиться постійно переміщувати погляд з екрана на клавіатуру або папір.


– Терезо Михайлівно, то все-таки за якими ознаками можна встановити, що людина стала жертвою свого електронного помічника та чим цьому зарадити?

 

Всі симптоми комп’ютерного зорового синдрому можна умовно розділити на дві групи: перша – «зорова»,  і друга «очна». Перша пов’язана із погіршенням зору.  Друга проявляє себе неприємними відчуттями в очах.

«Зорові» ознаки комп’ютерного зорового синдрому: погіршення зору, сповільнення «перефокусування» з ближніх предметів на дальні і назад, відчуття двоїння в очах,  швидка стомлюваність при читанні, а також так званий «зоровий ефект Мак-Калаха»:  якщо перевести погляд з екрана на чорний або білий предмет, він  «забарвлюється» в колір, який домінував на екрані.

 

«Очні» ознаки – це відчуття печіння в очах, відчуття стороннього тіла під повіками, біль у ділянці очниць і чола,  біль при рухах очей, почервоніння очей.

 

Найприкріше в зоровому комп’ютерному синдромі те, що його симптоми не якісь особливі, а спільні зі всіма іншими очними захворюваннями. І за самим лише описом скарг, без ретельного огляду ока, не можна визначити, чи це прояв зорового комп’ютерного синдрому чи інше, значно грізніше захворювання ока. Тому варто порадитися зі спеціалістом, перш ніж самостійно починати виконувати вправи від втоми, чи застосовувати краплі від подразнення та почервоніння очей.

 

Перевірити стан очей та отримати професійні поради стосовно збереження та покращення зору дітей шкільного віку  протягом вересня у клініці «Медікус» можна безкоштовно.

Попередній запис для огляду в Тернополі за телефонами  (0352)40-05-18 та (063)135-22-74 (клініка мікрохірургії ока «Медікус», вул. К.Острозького, 9, м. Тернопіль) та (0352)40-05-17 (поліклініка «Медікус», вул. Живова, 28, м. Тернопіль).

 

Також обстеження цього ж рівня можна отримати у клініці мікрохірургії ока «Медікус-Чернівці» (вул. Героїв Майдану  226, м. Чернівці).

Попередній запис для огляду в Чернівцях за телефонами  (0372)90-98-09 (099)313-67-20. 

 

Далі буде.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: