Нардеп Степан Барна: Недоторканність народних депутатів має бути суттєво обмежена

Опубліковано:
7 Грудня, 2014 о 10:55

Усім останнім виборчим кампаніям до Верховної Ради України був притаманний один штрих: усі претенденти – і політичні блоки й пар­тії, і мажоритарники – обіцяли боротися за скасування депутатської недоторканності. Але… Як тільки пе­реможці заходили до сесійної зали, у них ставався провал пам’яті. Вони знаходили тисячі причин, аби лиш бути захищеними. Але від кого? Ви­являється, від кримінальної відпові­дальності. Бо для більшості укра­їнських депутатів минулих років не­доторканність – це змога безкарно обкрадати державний бюджет, зай­матися рейдерством, грабувати ма­лий і середній бізнес…

 



А як буде цього разу? Про це говоримо з народним депутатом України від Тернопільщини Степаном Барною.

 

– Йти в пар­ламент потрібно не для того, щоб ви­ рішувати свої осо­бисті справи і від народного гніву ховатися за бро­нею недоторкан­ності. Зрештою, як доводить українська дійсність, від людей не втечеш – новий Майдан знайде корупціонера й покарає його.

 

 

– Ваша думка стосовно бачення цієї проблеми і її розвязання збігається з позицією «Блоку Петра Порошенка», зрештою, самого Президента України?

– Безумовно. Недоторканність народних депутатів має бути суттєво обмежена. Таке переконання вис­ловлював Петро Порошенко під час президентських виборів у травні цього року. Він тоді заявив: «Вона (недо­торканність) буде обмежена відпо­відно до європейських норм. І обме­житься лише відсутністю відповідаль­ності за те, що ти кажеш у парла­менті – за це не можна буде при­тягнути до відповідальності. За все інше, починаючи від порушення пра­вил дорожнього руху й закінчуючи кримінальними злочинами, потрібно буде відповідати. Адже депутат та­ який самий громадянин, ніякої відмінності не повинно бути». Більше того, він розвинув свою думку, до­давши, що так само буде з недо­торканністю суддів: «Незалежність судів буде гарантовано. На захист хабар­ників ніхто грати не буде, й усі по­бачать це дуже швидко».

 

Чи вже окреслений механізм реалізації цієї ініціативи?

– Президент України Петро По­рошенко має намір вже у перші дні роботи нового парламенту винести на розгляд питання щодо скасуван­ ня депутатської недоторканності. Окрім того, глава держави переконаний, що це має бути не проект закону, а проект змін до Конституції.

 

Президент також висловив пере­конання, що проблема стосується і місцевих депутатів, бо «вони є най­ближче до виборців». У цьому добру послугу зробить децентралізація. «Тоді громада зможе і буде визначати, куди використовувати кошти, як їй жити, якою мовою розмовляти, під які пам’ятники класти квіти, як і що сконцентрувати, щоб людина мала дуже коротку відстань до влади. Але, якщо влада працює погано, треба мати механізм на її відкликання», – сказав він.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: