У час холодів нашому організму необхідно зігрітися. У цьому допоможуть не лише смачні, а й корисні гарячі напої. Вони можуть бути і чудовими засобами профілактики від застуди, зміцнять імунітет і подарують добрий настрій. А ще створять теплу атмосферу для зимового вечора біля каміну з улюбленою книжкою чи для душевного спілкування у дружньому колі.

 



Крім алкогольного варіанту приготування таких напоїв, як глінтвейн та грог, є ще й безалкогольні, які підійдуть дітям. Глінтвейн — один із найпопулярніших зимових напоїв. Основний компонент алкогольного глінтвейну — червоне вино, а безалкогольного — виноградний сік із червоних сортів винограду. Виноградний сік можна замінити і будь-яким іншим червоним соком (гранатовим, вишневим, смородиновим), але в цьому випадку напій не буде мати характерного смаку винограду. Для приготування глінтвейну потрібно 1 літр червоного виноградного соку, пів’яблука, півапельсина або пів лимона, прянощі: 5–6 гвоздик, 1–3 палички кориці, трохи кардамону, 2 горошини запашного перцю, мускатний горіх.

 

В основі безалкогольного грогу — міцний чорний чай, сік і, певна річ, ароматні прянощі. Інгредієнти: 1 л міцного чорного чаю, по 2 склянки яблучного і вишневого соку, 1,5 склянки цукру, прянощі: 3 палички кориці, ½ ч.л. меленого мускатного горіха, 6 гвоздик, 1 зірочка бодяну. Усі інгредієнти довести до кипіння і дати настоятися 10 хвилин.  Грог — не тільки смачний напій, а й чудові ліки від застуди.

 

Для любителів цитрусових підійде гарячий лимонад. Для нього потрібно півлітра гарячої води, 1 апельсин, 1 лимон. Складники перемішати, дати настоятися 10 хвилин. Вкінці додати 3 столові ложки меду. За бажанням до складових гарячого лимонаду можна додати трохи ялинової хвої.

 

Інші зігрівальні напої, добре всім відомі і вже традиційні, — це чай і какао. Чаї можуть бути різні – крім традиційних зеленого і чорного взимку варто звернути увагу на «бабусині» ромашковий, м’ятний, малиновий. Один із найкращих засобів для профілактики застуди – імбирний чай з медом та лимоном. Однак мед варто додавати вже перед самим споживанням. Адже у гарячій воді він втрачає свої корисні властивості.

 

А ще взимку добре смакує дещо незвичний для багатьох рослинний напій – чай мате. Він чудово зігріє після важкого дня. Чай мате сьогодні легко знайти у чайних крамницях та кіосках. Спробуйте заварити його на молоці. Для цього потрібно півлітра молока, 2 столові ложки Yerba Mate, цукор до смаку. Молоко, бажано нежирне, поставити на вогонь і довести до температури 50-60 С. Додати чай, перемішати, цукор, довести до кипіння, але не кип’ятити.  Зняти з вогню, процідити через сито, розлити по чашках. Вранці горнятко мате з молоком – це повноцінний сніданок, адже з цим напоєм організм отримує всі необхідні елементи для енергійного початку дня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: