На Тернопіллі уже готуються до відзначення 100-річчя битви під Зборовом

Опубліковано:
5 Жовтня, 2016 о 14:14

У липні 2017 року виповниться 100 років битви під Зборовом та початком формування чеського війська. На Тернопільщині уже готуються до відзначення цієї дати.

 



Збоівський район відвідали представники Чехії – це військовий аташе посольства Чеської республіки Павел Келбл,  працівник Міноборони Чеської республіки Павел Філіпе, а також архітектор Лукас Гудак та консул Павел Пешек. Вони разом із районною владою інспектували хід реконструкційних робіт на місці поховання чеських воїнів у селі Калинівка. Члени делегації та керівництво Зборівщини  оглянули як проходить відновлення меморіального комплексу на калинівському сільському кладовищі. Ще у 1985 році на місці бою, де загинули чеські й словацькі легіонери, звели братську могилу, обклали її дерев’яними балками та встановили плиту з написом: “Тут, на старій слов’янській землі під Зборовом, сплять сини Чехословаччини, що полягли за волю, за мир, за краще майбутнє всіх слов’янських народів 2 липня 1917 року. Вічна їм слава». Наразі там розпочали реконструкційно-ремонтні роботи. Архітектор Юрій Вербовецький представив Паспорт опередження та благоустрою території братської могили чехословацьких воїнів І Світової війни. Також обговорили стан дорожнього покриття на під’їзді до меморіалу.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємець з Тернопільщини замовив точну копію Збруцького ідола

 

Нагадаємо, битва чехословацьких та австро-німецьких військ відбулася 2 липня 1917 року під селом Калинівка Зборівського району на Тернопільщині в часи Першої Світової війни. У результаті наступу російсько-чехословацьких військ австро-німецькі війська відійшли від річки Стрипи. Було взято в полон 62 офіцерів, близько 4 тисяч солдат, захоплено 20 гармат та багато іншої зброї противника. Загинуло 190 чехословацьких воїнів, прізвища більшості яких невідомі. В складі чехословацької бригади воювали славетні постаті світового рівня: скульптор Карел Котрба, письменники: Ярослав Кратохвіл, Франтішек Кубка, Франтішек Лангет, а також майбутній президент Чехословаччини Людвіг Свобода. У травні 1992 року з Праги до Зборова прибув “траурний вагон”, який доставив останки невідомого солдата та землю з братського поховання на Батьківщину. Їх було розміщено в стіні старо-міської Ратуші біли пам’ятника Яну Гусу в столиці Чехії.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: