На Тернопільщині зросли ціни у деяких виробників хліба. На цукор ціна піднялась в середньому на три гривні ще місяць тому. Також подорожчали молокопродукти. Якщо зростання вартості останніх  ще можна назвати сезонним, то цього не скажеш про борошно та цукор – продукти, які входять до переліку найнеобхідніших і, здавалося б, дорожчати не повинні. Тим більше, що попри цьогорічну засуху, врожай зерна та цукрових буряків в Україні та в області зокрема був високим. Ситуацію прокоментував директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Напора.

 



«Ціна на цукор в нашій області дуже мало залежить від виробництва. Тернопільщина виробляє 10, а часом і 20 відсоків усього цукру, що є в Україні. В цьому сезоні цукру у нас вироблено в 4 рази більше від загальної потреби. Однак  солодкий продукт експортується в інші області, які взагалі не виробляють його, а також закордон. Тимчасові зростання цін на цукор можливі за рахунок неринкових факторів – це бажання заробити трохи більше, поспекулювати на цінах. Такими займається антимонопольний комітет. Також інколи підприємці спеціально «притримують» цукор, стимулюючи дефіцит, щоб потім його дорожче продати. Державного регулювання цін у нас немає, оскільки такими є закони ринкової економіки. Тому впливати ми можем тільки ринковими методами. Якщо ріст цін є несезонним та аномальним, то включаються механізми знімання квот з імпорту цукру чи іншої сировини в Україну. Його ціна буде однозначно нижчою».

 

Щодо ціни на пшеницю, то вона була заниженою протягом усього літа, – зазначив Олег Напора. «Здорожчання ціни на продовольче зерно почалося тільки в кінці листопада. Ціни закордоном були набагато привабливішими для наших сільгоспвиробників. Тому почався масовий продаж зерна закордон. На жаль, в цьому році аграрний фонд майже не здійснює своїх функцій по регулюванню цін, а працює як державна прибуткова корпорація. Відповідно, ми не маємо впливу на ціни зерна. Мало б бути так: влітку держава купила зерно дешево, а взимку його ж дешево продає на ринку. На жаль цих механізмів не було, тому зараз є невелике здорожчання ціни. Крім того, зростає ціна на енергоносії, пальне, виростає вартість доставки, що також не може не відобразитись на вартості».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: