На ініціативи тернополян у 2017-тому міська рада витратить 5 мільйонів гривень

Опубліковано:
30 Вересня, 2016 о 17:13
 

З 1 жовтня тернополяни зможуть запропонувати свої ідеї для покращення міста. Це можна зробити в он-лайні або паперово. На реалізацію громадських проектів з міського бюджету виділять 1 %  доходів бюджету і втілять задум авторів протягом 2017 року, – повідомляє 0352.ua/

 



Тернопіль – один з чотирнадцяти міст, де нині впроваджується такий проект. Участь тернополян у цій програмі відбулася завдяки завзятості ініціативної групи. Депутати міської ради та представники громадських організації спільно з мерією, вже понад півроку працюють над прозорістю бюджету міста Тернополя. І от з першого жовтня долучитись до використання міських коштів зможуть і тернополяни.

 

– Основна  мета «Громадського бюджету» – реалізація ініціатив тернополян, які самі ж мешканці міста вважають пріоритетними. Тому зараз ставимо собі за ціль  – отримання і збір найбільшої кількості ініціатив тернополян, які можна реалізувати, – пояснює  депутат міськради від «Об’єднання «Самопоміч», голова номінаційного комітету “Громадського бюджету” Назар Зелінка . – Ми маємо 5 мільйонів гривень, якими міська рада дозволяє розпоряджатися громадянам. Це – 1 відсоток, від коштів, які заробляє місто. Усі ці кошти підуть на реалізацію ідей тернополян. Проекти які надходитимуть від людей перевірятиме номінаційний комітет, до якого увійшли 12 осіб: четверо депутатів міської ради, стільки ж працівників мерії і стільки ж представників громадських організацій. Проте така перевірка буде лише технічною, рішення, які проекти будуть фінансуватися прийматимуть тернополяни – наголошує Назар Зелінка. Ми не будемо вибирати кращий чи гірший проект, оскільки за всі проекти будуть голосувати самі тернополяни.  Натомість, будемо допомагати авторам доопрацьовувати бюджети чи об’єднати подібні проекти в один.

 

Свої проекти тернополяни зможуть подавати до 31 жовтня. Далі за них голосуватимуть офіційні жителі міста. Ті,  у кого немає міської прописки, проголосувати не зможуть. Ідентифікація буде відбуватися за допомогою BankID або реального представлення паспорта з пропискою.

 

Для того аби продати проект автору необхідно зібрати 25 однодумців, заповнити форму «опис проекту» і додати до нього бюджет.  Це можна зробити на сайті, або в паперовому форматі у ЦНАП. Там же можна буде і проголосувати.

 

Після технічного розгляду заявок номінаційним комітетом і голосуванням на сайті https://pb.rada.te.ua оприлюднять результати. Система над якою працювала Громадянська платформа SocialBoost зробить це автоматично.

 

–  Реалізовуватимуть ті проекти, які будуть найвищими в результаті рейтингового голосування в рамках виділених коштів на 2017 рік. Усі проекти-переможщі будуть включені у міський бюджет, за їх реалізацію відповідатимуть профільні управління міської ради, а нагляд за реалізацією здійснюватиме Номінаційний комітет. – додає Назар Зелінка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: