На будівельну аферу року в Тернополі відреагувала влада (Документ)

Опубліковано:
23 Грудня, 2015 о 09:43

Після публікації в тернопільських ЗМІ низки статей щодо діяльності «Набережного кварталу» і будівництва «підозріло якісних» споруд влада відреагувала. Виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення скасувати містобудівні умови компанії «Набережний квартал» для реалізації нової афери за адресою Микулинецька, 116. Тут теж мав постати «райський куточок» для тернополян. Чи не за тією ж схемою, що й на Будного, 30?

 



Перший крок на шляху будівельників-гастролерів уже зроблено. Вони не зможуть реалізувати схему, як і на одному зі своїх тернопільських об’єктів. Щоправда, невідомо, що робити з будовою на вулиці Будного. Однак є сподівання, що і правоохоронні органи, і народні депутати від Тернопільщини відстоять інтереси людей.

 

Поки що пайовики «Набережного кварталу» не перекривали дороги, не пікетували «білий дім», прокуратуру чи міліцію чи офіс самого забудівника. Минулого тижня їхні товариші по нещастю блокували трасу Тернопіль-Підволочиськ. Як відомо, нова будівельна компанія «кинула» пайовиків Щепановського. Із власниками квартир-гуртожитків на Будного, 30 наразі все спокійно. Вочевидь. Люди надіються, що все минеться. Однак цією аферою ще займуться правоохоронні органи і там доведеться ой як поламати голову над «викрутасами» будівельних аферистів.

 

Як відомо, будинок із на диво дешевими квартирами швидко виріс на місці стоянки вантажних машин. Земля, на якій наймані гуцули швидко клали цеглу, була зовсім іншого призначення. Міська влада її під забудову не надавала. Тож вийшло, що забудівник фактично захопив її. До автостоянки хмельницька фірма «Набережний квартал» відношення не мала ніякого. Хоча пайовика говорили зовсім інше — і земля їхня, і стоянка готова. До речі, стоянка призначеня тільки для фур, і аж ніяк не приватного транспорту власників «гуртожитських квадратів». 

 

Окрім такого «добра», власників квартир чекав повний набір інших «сюрпризів». За вікнами — вічний шум машин, розігрів фур і гул від хлібозаводу №2. Третина кімнат — «приміщення для тимчасового проживання громадян». Принаймні про це свідчила пояснююча записка для будівельників. 

 

4900 гривень за квадратний метр виявилися вартістю не стільки квартири, як включених у її «квадро метри» лоджії та балкони: їхній об’єм включили у загальну площу «житла». Тобто тернополяни платили не за нормальну квартиру, а викладали гроші ще й за засклену будку за вікном. 

 

Будинок на Будного, 30 зводили з порушенням усіх існуючих будівельних норм. Ні другого евакуаційного виходу на випадок пожежі, ні шумоізоляції, ні відповідної до кількості квартир площі земельної ділянки. Як відомо, на 0,4613 ара землі«вліпили» об’єкт на 352 квартири (замість 120 нормальних і безпечних), а з 10 поверхів зробили… 11.

 

Однак попри відсутність усіх необхідних дозволів дві секції з чотирьох прийняла в експлуатацію Державна архітектурно-будівельна інспекція. 

 

Тернополян-пайовиків втягнули в патову ситуацію: ні приватизувати квартиру, ні продати її, ні підвести необхідні комунікації неможливо – будова незаконна і щось доробляти чи переробляти ніхто не візьметься. Ще й, як з’ясувалося, будинок «вигнали» на місці гетто, де колись німці мордували та розстрілювали євреїв. Тож до «букету» «сюрпризів» від «Набережного кварталу» додалися ще й потойбічні негаразди.

 

В гонитві за дешевим житлом тернополяни ніби виграли дешеве житло, але втратили на його безпеці та законності. У ці останні дні старого року хочеться лише побажати тернополянам, аби вони не дали себе обдурити новим аферистам у новому році. 

 

Чергове рішення по скасування міською радою містобудівних умов для «Набережного Кварталу», яке забудовувало тернопільську землі від фірми «Коменсервіс-Серет» 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: