На Борщівщині традиційно «маланкували» (Відео, Фото)

Опубліковано:
16 Січня, 2016 о 09:13

На Борщівщині традиційно «маланкували». Після року перерви традиційне фестивальне дійство у Горошовій відновили. Мешканці села готувалися до нього ще з осені. Гостей чекала  святкова програма та частування, а вулицями ходили перевдягнені моряки, козаки, циганки і, звичайно, сама Маланка.

 



«Сьогодні Маланка, і ми святкуємо».

«Ми передіваємося, ми розказуємо вірші, співаємо колядки».

«Маланка, вона, «плясає».

 

Так в кількох словах малі горошівчанки розповіли, що в їхньому селі відбувається з 13 на 14 січня. Хто така Маланка тут знають з народження, адже з давен-давен щороку в селі Горошова, що на Борщівщині, жителі влаштовують в її честь масове гуляння. Свято, як правило, розпочинається виступами колядників, вертепів та вже традиційним парадом пересувних фігур та костюмів. Цього року на саморобному танку везли відомого українцям персонажа в кайданах та збирали гроші йому на вінок.

 

РОМАН

«Є танкісти, є медсестра, є Володимир Путін, звичайно ж. Ми просто хочемо показати йому, що може відбутися з ним, якщо він далі буде вести такі дії проти України, отаке з ним відбудеться. І це так буде, я вам кажу, згадаєте мої слова. – Він чогось у вас щасливий. – Він приїхав в клітці, поки що ми його не катували, тому він щасливий. Він просто не знає, що дальше буде з ним».

 

Доки тернопільські поліцейські проходять навчання у Львові, горошівецькі вже активно працюють.

 

 «Наші хлопці пошукали в Інтернеті і придумали ось цю машину, вони її робили своїми руками. Склеювали, ліпили. А ми їм помагали, будемо слідкувати за порядком».

 

Наразі, найкраще новим поліцейським вдавалося зі всіма фотографуватися. Однак, головним персонажем свята, звичайно, була Маланка. Раніше їх могло бути 5 і більше, цього року вона одна, однак, добротна: висока та сильна.

 

МАЛАНКА і ЦИГАНКА

«Витривала, саме перше, щоб пройти ціле село, цілу ніч. Ну, весела. Повернути до кожної дівчини, веселитися, всіх пригощати. Веселимося цілу ніч. Потім хлопці йдуть до дівчат. Гості можуть почастувати нашу дуже смачну уху, пригощаємо всіх».

 

А ухи в Горошовій наварили із запасом, кажуть 300 літрів мало б вистачити на всіх.

 

 «25 кг риби, 20 кг картоплі в нас, цибуля, морква, олія, приправи різні. – Які приправи давали? – Секрет, у нас є Устя, воно в нас перейме. Моя дружина, вона розливала в нас. Вона в нас на роздачі сьогодні. Я варив, вона керує».

 

Вже ближче до опівночі хлопці та дівчата йдуть «маланкувати». Заходять у хату до кожної неодруженої дівчини, а ті їх чекають із частуванням.

 

 «Якщо є дівчина в хаті, то вона не спить, чекає хлопців. Не сплять, так «маланкують», шо вони змерзли, пустити їх до хати, вони будуть «плясати».

 

Доки всі танцюють, Маланка частує гостей вже наготовленими смаколиками і рушає до іншої хати. Святкування триває і наступного дня.

 

 «Потом уже, десь так під обід, другий день, на новий рік, приходять у центр села і спалюють дідуха. Всі кругом костра танцюють, музики грають, дівчата з хлопцями танцюють».

 

Феєричне святкування Маланки було і в сусідньому селі Устя. Там традиції осучаснили, Маланка була ще й головною мавпою на святі.

 

«Раніше «маланкували», ходили з хати до хати. Ніхто в центр  села не приходив, не влаштовував концерти. Це було як коляда. Воно так змінилося, свого роду, зараз переросло в таке дійство».

 

Виходець із Борщівщини, голова обласної ради, каже і сам неодноразово брав участь у святкуванні Маланки.

 

ВІКТОР ОВЧАРУК, голова Тернопільської обласної ради

«- Яка у вас була роль? – Чесно скажу, я був докторкою. І так потім по житті я став лікарем».

 

Краянам Віктор Овчарук пообіцяв фінансову підтримку святкувань Маланки.

 

ВІКТОР ОВЧАРУК, голова Тернопільської обласної ради

«Приймемо рішення про те, що ми закладемо в програму фінансування свято Маланки на рівні святкування Лемківської ватри». Тобто, щоб ми фінансово могли підтримати ті добрі традиції, які сьогодні є на Тернопільщині».

 

Наступного року на Борщівщині очікують ще більше гостей, адже дивувати ще мають чим.

 

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: