На Тернопільщині унікальний костел 1871 року опинився під загрозою руйнування

Опубліковано:
26 Жовтня, 2024 о 23:11

На Тернопільщині, у селі Турильче, руйнується унікальний костел імені святого Яна Непомука, побудований ще в 1871 році. Сьогодні святиня, що пережила понад століття історії, поступово занепадає. Залишений без належного догляду, він знаходиться під загрозою остаточного знищення, що привертає увагу громадськості та мандрівників.

Відвідування мандрівників

Про стан костелу розповів у мережі Facebook мандрівник Андрій Яровий. Він зазначив, що знайшов храм випадково, подорожуючи у віддаленій місцевості Тернопільщини. Звернувши на тупикову дорогу, мандрівники побачили старовинний храм, який справив на них незабутнє враження.



«Костел-пустка імені Яна Непомука в селі Турильче, Тернопільська область. Побудований в 1871 році. Ми спеціально звернули на тупікову дорогу, щоб побачити цю прекрасну пам’ятку», — поділився враженнями Яровий.

Стан костелу: руйнація без зупину

Відвідувачі підкреслюють, що споруда виглядає вражаюче на фоні вечірнього сонця, але стан її залишає бажати кращого. В середині костелу відчутно, як час вплинув на його внутрішнє убранство: стіни, склепіння і дах показують ознаки сильного занепаду. За словами Андрія Ярового, зверху видно численні дірки в цегляних склепіннях, а на даху храму ростуть дерева діаметром стовбура понад 20 см.

«Було цікаво залізти всередину. Там час наче зупинився на перший погляд, але подивишся вгору — і бачиш величезні дірки в цегляних склепіннях та дерева діаметром стовбура більше 20 см на даху. Тоді і розумієш, що час тут не зупиняється», — зазначив Яровий.

Занепад святині: чи є шанс на збереження?

На жаль, доля святині лишається під питанням. Костел, який міг би стати важливою культурною пам’яткою та туристичним об’єктом, продовжує руйнуватись через відсутність належного фінансування та догляду. Культурні об’єкти такого рівня часто потребують спеціалізованого підходу до реставрації, а також комплексного фінансування. Подальша доля костелу залежатиме від рівня інтересу як з боку держави, так і місцевих жителів.

Показали, як виглядав деревʼяний храм в Копичинцях

Показали, як виглядав деревʼяний храм в Копичинцях

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #занедбані храми, #історична архітектура, #костел, #старовинні святині, #Турильче, #унікальна пам'ятка
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: