На Тернопільщині на степових схилах заповідника “Медобори” зацвів відкасник осотовидний (Carlina cirsioides). Це рослина, занесена до Червоної книги України, – написали на сторінці заповідника у мережі Facebook.

Відкасник осотовидний – це помірно посухостійка, світлолюбна трав’яниста рослина заввишки 25-55 сантиметрів.



«Листки черешкові, перисторозсічені, широкі, колючі, павутинистоопушені. Жовтуваті квіти зібрані у кошик, діаметром 9-13 см. Плід – темно-сіра волосиста сім’янка з чубчиком. Відкасник осотовидний цвіте у липні-серпні, плодоносить у вересні. Листки зберігають зелений колір до перших заморозків. Рослина має наукову цінність, по-перше, як ендемік України із вузьким ареалом, по-друге, як малочисельний вид. Навіть найбільші з його осередків, що займають площу в декілька гектарів, налічують невелику кількість особин. І хоча насіннєве поновлення цього виду задовільне, але через низьку запилюваність, обумовлену значною відстанню між рослинами, насіннєва продуктивність загалом невелика», – йдеться у повідомленні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #відкасник осотовидний, #квітка, #медобори
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: