За два роки на Тернопільщині відновили роботу три цукрових заводи: у Чорткові (ТОВ «Радехівський цукор»), Хоросткові (ТОВ «Компанія «Галичина цукор») та Збаражі (ТОВ «Компанія «Галичина цукор»). Найближчим часом планують запрацює цукровий завод у Козові. Для повноцінної робити цих підприємств, сировини на Тернопіллі є достатньо – аграрії області уже зібрали 366 тис тонн цукрового буряка – це 44% до площ збирання, а планують зібрати понад 900 тис. тонн.
Загалом заводи Тернопільщини очікують виробити 155 тис тонн цукру, а це понад 20% більше, ніж минулого року. На сьогодні три уже заводи перероблено 533 тис. тонн буряків і виготовили 80,6 тис тонн цукру, що на 48,4% більше ніж у 2015-му.
Перегляньте також:
- Що потрібно знати про декларування зброї
- Судитимуть тернополян, які за винагороду, підпалили військове авто
Цього року в області цукровий буряк почали збирати швидше і фахівці відзначають вищу цукристість культури.
Робота цукрових заводів, це не лише заробіток для аграріїв і робочі місця для жителів області. Це також надходження податку до місцевих бюджетів. Так, завдяки діяльності цукрових заводів у Збаразькому та Гусятинському районах, поповнення кожного з районних бюджетів перевищує мільйон гривень.
«У нас і люди достойно заробляють, середня заробітна плата в поточному сезоні, наприклад, на Хоростківському ТОВ «Компанія «Галичина цукор» становить 6 тисяч гривень, і податку сплачуємо також значні суми: ми з травня по 1 жовтня сплатили до місцевого податку майже 1 млн. 300 тис. грн., за жовтень плануємо сплатити близько 700 тисяч гривень податку», – каже директор виробництва ТОВ «Компанія Галичина цукор» м. Хоростків Анатолій Музикант.