На Тернопільщині рятують старовинний храм (ФОТО)

Опубліковано:
20 Листопада, 2014 о 09:03

У селі Біще Бережанського району Тернопільської області відновлюють старовинну святиню. Донедавна пам’ятка архітектури стояла руїною. Колись храм у Біще, окрім духовного осередку католиків, служив оборонною фортецею.

 



Триярусну оборонну вежу спорудили у готико-ренесансному стилі близько 1600 року. Хто є “автором” костелу у Біще точно не відомо. Можливо його споруджували знамениті тоді Косьба і Бартоломій. За часів панування Польщі святиня традиційно у серпні збирала мирян на відпуст – храмове свято Успіння Богородиці. У час Другої світової війни, костел горів, як наслідок залишилися голі стіни, котрі через відсутність покрівлі після пожежі нищив дощ.            

 

 

 

 

 

Відтоді храм із року в рік руйнувався. У комуністичний період у ньому тримали міндобрива та отрутохімікати для колгоспних ланів. На початку 1990-х його вичистили всередині. Відтоді були лише поодинокі відправи та відпусти. У 2009 настоятель римо-католиків у Бережанах отець Андрій Ремінець узявся за відновлення зруйнованого храму. Відтоді розпочалася активна робота у цьому напрямку. А в червні цього року почали відновлювати дах, щоби зупинити руйнування святині.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час ремонтних робіт працівники, які зараз зводять дах у храмі, показали кореспондентові Порталу “А4”, що залишилось усередині святині із плином часу – обвуглені рештки дерева та каменю. На настінних образах – сліди від куль. Як розповідає один із працівників, куль у стінах після обстрілів у 44-му залишилося багато, з усіх боків вибиті вікна, з часом не залишилося навіть шиб.  

 

 

 

Отець Андрій Ремінець зазначив, що це перший Марійний санктуарій у Львівській архідієцезії – Успіння Богородиці, а образ Матері Божої Біщадської  з головного вівтаря врятував німецький унтерофіцер. Зараз цей образ, який вважають чудотворним, перебуває у Рацлавіцах Шлонскіх у Польщі, де роблять копію, щоби повернути її громаді Бережанщини. Уже 26 липня 2015 року у старовинному храмі-фортеці лунатиме урочиста меса, під час котрої і повернуть чудотворний образ-копію. Із того часу символічно мине 700 років, як образ вивезли з Біще. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: