Галина Вандзеляк
Галина Вандзеляк

Журналістка, літераторка, член НСЖУ

На прощу до Лішні планує приїхати Митрополит Епіфаній

Опубліковано:
9 Липня, 2024 о 22:20
На прощу до Лішні планує приїхати Митрополит Епіфаній
Інтерв'ю з Епіфанієм. Фото Свобода

24-25 липня у селі Лішня  Кременецького району Православна Церква України  проведе Всеукраїнську щорічну прощу родин героїв, загиблих у російсько-українській війні.  Детальніше про подію у розмові з Митрофорним протоієреєм, кліриком Тернопільської єпархії Православної Церкви України отцем Андрієм Лобунем.

– Отче Андрію, ви є настоятелем Всеукраїнського храму-пантеону. Розкажіть про ідею щодо його створення в пам’ять про загиблих українських воїнів.



– Такий храм-пантеон в пам’ять про загиблих бійців потрібен усім, хто вірить в Україну. Суспільство має  потребу в увіковіченні пам’яті наших героїв. Усі ми маємо молитися за упокій душ наших захисників.

– Коли у Лішні відбулася перша проща?

– У 2016 році були присутні родичі загиблих бійців лише з двох областей – Чернігівської і Тернопільської.  З того часу проща стала традиційною, до неї постійно доєднуються родини загиблих з різних регіонів України.

На жаль, на гранітних стелах з’являються нові імена тих, хто віддав життя за Україну.

– Тут прізвища лише вірян  Православної Церкви України?

– Храм-пантеон створений для усіх, незалежно від національності, віросповідання тих, хто загинув, чи їх родичів і близьких.

– Яка кількість прізвищ загиблих розміщена на гранітних стелах?

– Не рахував і не буду, бо то не статистичні дані. То наш біль, наш смуток… Родичі загиблих, дізнавшись про храм-пантеон, подають усі необхідні дані – прізвище, ім’я, по батькові, дату народження і смерті. 

До речі, правильність даних є великою проблемою. Бо різні служби, що ведуть таку статистику, допускають чимало помилок. І не лише у  прізвищах, іменах. Наприклад, боєць загинув 20 квітня, похорон був 22 квітня, тож у територіальній громаді зазначають день похорону як дату смерті. І таких розбіжностей багато.

– Чи доводиться вам виправляти помилки на гранітних плитах?

– Виправляємо, але це додаткові клопоти і матеріальні витрати. Хотілося б, щоб представники об’єднаних територіальних громад на місцях відповідальніше ставилися до цих питань і нам допомагали. Буває, легше отримати дані з Миколаївської чи Кіровоградської областей, ніж з Тернопільської. Певні проблеми, скажімо, виникають з Чортківською ОТГ.  Дякую за суттєву підтримку ексмеру Заліщиків Аллі Квач, яка на війні втратила сина. А зібрати дані про загиблих на Підгаєччині допомогла  дружина одного з бійців, який не повернувся з поля бою. Вона сфотографувала відомості про загиблих на плакатах, що розміщені у Підгайцях.

– Тобто, такі дані ви збираєте самотужки?

– Я збираю інформацію, узагальнюю її, намагаюся інформувати родини загиблих про пантеон, про прощу. Але люди самі цікавляться, як увіковічити пам’ять про загиблого воїна-героя. І зауважу, якщо вказано ім’я, то Церква молиться за людину, а якщо прізвище, то за рід.

– Скільки людей очікуєте на цьогорічну прощу?

– Точно не скажу, але більше, як торік. Минулого року зі всіх регіонів України приїхало вдів, батьків, дітей,  побратимів загиблих понад півтори тисячі.

– Ви молитеся виключно за загиблих?

– Ні, у  жодному разі. І за живих, і за померлих. І за тих, хто віддав своє життя, і за тих, хто воює. Молитва і духовна підтримка усім потрібна.  Щосуботи о 10 годині, а також у певні церковні й державні свята біля пантеону відбуваються богослужіння.

Раніше проща тривала три дні, а відколи почалася епідемія короновірусу, а потім і війна – два дні. Також представники родин загиблих мають можливість поспілкуватися, побувати на різних екскурсіях, відвідати храми й духовні місця, поїхати у штаб УПА в Антонівці, у Збаразький замок, Кременець тощо.

– І стосовно приїзду Митрополита Епіфанія…

– 25 липня Митрополит Епіфаній очолить вранішнє богослужіння. Також він візьме участь у  закладенні наріжного каменя під Всеукраїнський меморіал пам’яті.

Дехто каже, що храм-пантеон чи  меморіал пам’яті не зовсім на часі. Мовляв, треба їх розбудовувати після війни. Спілкуючись з родичами загиблих, переконаний,  що це не так. Молитва потрібна і тим, хто відійшов від нас, і тим, хто залишився зі своїм великим горем, втративши найрідніших. Маємо вчитися на подвигах героїв, пам’ятати і бути вдячними їм за наші життя, за Україну, яку вони любили понад усе. А  створенням Всеукраїнського меморіалу пам’яті ми зобов’язані  увіковічити  тих, хто поклав своє життя на вівтар свободи…

Проща. Фото ПЦУ

Розмовляла Галина ВАНДЗЕЛЯК

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Свобода
Теги: #епіфаній, #інтерв'ю, #проща
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: