Тернополян просять здати кров
Донор крові. Фото ілюстративне з відкритих джерел

Донорство крові – дуже важлива справа й особливо актуальна зараз, під час війни. Чимало людей виявляють бажання здати кров, щоб допомогти зберегти життя інших. Однак, не кожен фізично може це робити, – розповіли фахівці Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб.

«До цієї благородної ініціативи можуть долучитися всі хто відповідає критеріям: вік від 18 до 60 років (для перших донорів) або до 65 років (для постійних донорів). Вага донора має бути не менше 50 кг. Важливе добре самопочуття і відсутність хронічних захворювань. Рівень гемоглобіну у крові повинен бути в межах норми», – кажуть медики.

Також лікарі наголошують, що до донації крові треба підготуватися:



«Напередодні добре поспіть. Намагайтеся якомога краще відпочити перед донацією, щоб ваш організм був відновлений і готовий. Пийте багато води. Перед та після донації важливо пити достатню кількість води, щоб запобігти відчуттю слабості чи головного болю. Стежте за харчуванням. Краще не вживати жирну й важку їжу, а натомість зосередитись на складних вуглеводах (картопля, каші, макарони), продуктах, що містять залізо (птиця, риба, чорнослив, броколі) і вітамін С (цитрусові, зелень, томати). Відмовтесь від ліків за 72 години до процедури, від енергетичних напоїв за 48 годин та від куріння хоча б за 2 години», – кажуть спеціалісти Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #донор, #донор крові
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: