Керівництво АТО причетно до трагедій під Волновахою, Іловайськом та Зеленопіллям?

Опубліковано:
18 Листопада, 2014 о 17:42

Слідство встановлює можливість причастя керівництва АТО до загибелі українських військових під Волновахою, Зеленопіллям, Іловайськом. Про це у вівторок 18 листопада заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема, передає “Інтерфакс-Україна”.

 



“У нас розслідується ряд кримінальних проваджень щодо подій. Це злочини, які були скоєні терористами біля Волновахи, коли було вбито 18 військових, і знищена військова техніка, це події біля Зеленопілля, коли також загинула велика кількість наших військовослужбовців і також події біля Іловайська, де загинула найбільша кількість військовослужбовців”, – заявив генпрокурор на брифінгу в Києві.

 

“І військова прокуратура в силу своїх повноважень проводить розслідування, проводить військово-тактичні та інші експертизи, в тому числі надається оцінка дії керівництва антитерористичної операції щодо їх можливої причетності до цих трагічних подій”, – додав він.

 

Нагадаємо, 21 травня у Волноваському районі Донецької області група озброєних людей вчинила напад на блок-пост українських військовослужбовців. Як повідомили мешканці прилеглого селища Ольгинка, бойовики-“ДНРівці” напали на загін українських військових, що базувалися в районі регіонального ландшафтного парку “Форест парк” в Донецькій області (Волноваський р-н.). За їх словами, терористи прибули на зелених мікроавтобусах, схожих на викрадені раніше бойовиками інкасаторські автомобілі “Приватбанку”. Стрілянину біля табору української армії було чутно всю ніч. В бою під Волновахою загинули 16 бійців, 32 госпіталізовані.

 

11 липня вранці в районі селища Зеленопілля Свердловського району Луганської області бойовики з російської системи залпового вогню”Торнадо” обстріляли 79-ту аеромобільну і 24-ту механізовану бригаду підрозділів українських сил АТО. За словами радника голови МВС, загинули, за оперативною інформацією, близько 30 осіб. У свою чергу спікер АТО повідомив, що в перебігу АТО загинули 23 українських військовослужбовців.

 

18 серпня бійці батальйонів “Донбас”, “Дніпро” та інші учасники АТО внаслідок повторного штурму Іловайська прорвалися до центру міста та встановили там державний прапор України.

Після розгрому загонів найманців, з районів Донецька та Моспине по місту невпинно били дивізіони російських “Градів”. У ближньому бою і в результаті артилерійського вогню противника українські війська зазнали втрат.

 

Командира “Донбасу” Семена Семенченка було поранено.

 

21 серпня радник глави МВС Антон Геращенко повідомив, що втрати під Іловайськом сягнули 25% загальних втрат добровольців за час АТО. У той же день на українські позиції прибуло потужне підкріплення.

 

24 серпня відбувся заздалегідь підготовлений рейд російських військ в тил українського угруповання на Південному фронті. Російська бронегрупа чисельністю до батальйону, з танками та бронемашинами з району Амвросіївки завдала удару по трасі Старобешеве – Кутейникове.

 

25 серпня українське силове угруповання (батальйони “Донбас”, “Дніпро”, “Азов”, “Херсон” та “Доброволець”) опинилося в оперативному оточенні.

 

27 серпня Семен Семенченко, з посиланням на комбата “Дніпра” і заступника комбата “Донбасу”, повідомив, що підкріплення так і не дійшло. Крім того, в місто увійшли два танки під прапорами “ДНР”, які ведуть вогонь по українським військовим, а сам населений пункт подвійним кільцем оточила російська бронетехніка.

 

28 серпня під будівлею Міністерства оборони України відбулася акція протесту проти бездіяльності керівництва міністерства і Генерального штабу ЗСУ з деблокування українських силовиків.

Після чого начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженкозаявив, що розробляється операція для допомоги оточеним силам АТО.

 

29 серпня війська РФ зажадали від сил антитерористичної операції під Іловайськом здатися до ранку 30 серпня, інакше погрожували всіх знищити.

Сили АТО відмовилися здавати зброю бойовикам заради надання їм коридору для відступу. Представник Інформаційного центру РНБОАндрій Лисенко заявив, що ніяких гуманітарних коридорів для військових не існує.

 

30 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що всього близько 100 бійців покинули “котел” біля прикордонного Іловайська.

 

31 серпня зі зброєю в руках з оточення вирвалося ще кілька груп бійців. Серед них: командувач військ сектору “Б” і оперативним командуванням “Південь” генерал-лейтенант Руслан Хомчак, командир батальйону “Дніпро” Юрій Береза, командир батальйону “Миротворець” Андрій Тетерук, командир четвертої роти батальйону “Дніпро” Володимир Парасюк.

 

Повернення контролю над Іловайськом з подальшим недопущенням звільнення Донецька – головний сенс нинішніх дій противника.

 

Іловайськ – стратегічний райцентр на міжнародній автотрасі Донецьк – Ростов, за допомогою якої владою РФ здійснюється ресурсозабезпечення бойовиків.

 

Під час боїв за місто загинули: боєць спецбатальйону “Азов” Микола Березовий, чоловік відомої журналістки і громадського діяча, урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики Тетяни Чорновол, чоловік знаменитого волонтера Тетяни Ричкової Вадим, чоловік журналістки Михайлини Скорик – Сергій, американець українського походження “Франко”, який воював в лавах добровольчого батальйону “Донбас”, командир спецбатальйону “Херсон” Руслан Сторчеус.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #АТО, #Волноваха, #Ілловайськ, #новини тернопільщини, #семенченко, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: