Ігор Турський: «ЖЕКи повинні відпрацьовувати гроші, які їм платять тернополяни»

Опубліковано:
19 Жовтня, 2015 о 20:53

Тернополяни все частіше скаржаться на роботу ЖЕКів. Неприбрані під’їзди, невкручені лампочки, затоплені підвали, поламані лавочки та занедбані двори. Це чи не найкоротший список недоліків роботи цих структур, який можна почути від мешканців багатоповерхівок.

 



У цій ситуації люди  поводяться по-різному. Одні продовжуть нарікати, інші самотужки щось роблять, не сподіваючись на ЖЕК, а є й такі, що об’єднуються і намагаються щось змінити.

 

– Тернополян повинні контролювати роботу ЖЕКів, – каже депутат міської ради Ігор Турський. – Вимагати, аби послуги, які вони оплачують надавалися їм якісно. Без громадського моніторингу цих підприємств, ситуація з обслуговуванням будинків у місті не зміниться. Кожен з мешканців повинен усвідомити, що їх дім починається не на порозі квартири, а з подвір’я, де стоїть будинок.

 

Якщо на ваші звернення і прохання підприємство, яке обслуговує будинок, не реагує, юристи радять не забувати про можливість вирішення конфлікту із ЖЕКом через суд. Для цього треба мати докази факту наявності збитків, вартості відновного ремонту. Це може бути висновок експерта, який можна замовити в Тернопільській філії Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Також можна запросити у свідки сусідів, які підтвердять, що збитки завдані саме протіканням даху чи іншим.  Відразу слід зауважити, що якщо ви не укладали договір з житлово-комунальним підприємством, то пред’являти йому подібні претензії – справа практично безперспективна, навіть якщо ви сплачуєте за комунальні послуги. Якщо ви такий договір укладали, але у вас немає свого примірника, заздалегідь візьміть копії з ЖЕКу.

 

  • Ще один дієвий спосіб – це створення ОСББ, – додає Ігор Турський. – В такому разі мешканці багатоповерхівки беруть на себе відповідальність за її обслуговування, отримують у власність прибудинкову територію, вибудовують ефективну сервісну структуру і самі вирішують долю свого будинку.

 

Завдяки створенню ОСББ підвищується зацікавленість, відповідальність і, як наслідок, ефективність управління загальною власністю, покращується житлово-комунальне обслуговування. Колишній власник зобов’язаний взяти участь в першому після приватизації капітальному ремонті будинку, тож  створення ОСББ залучає з місцевого бюджету кошти на капітальний ремонт будинку.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тернопільські та Лисичанські освітяни розроблять спільну програму співпраці

 

Согодні Тернопільська міська рада підтримує та заохочує створення ОСББ, адже це сучасний спосіб вирішення проблем у комунальній сфері. Не дарма, наше місто є одне з лідерів за створенням об’єднань співмешканців багатоквартирних будинків. Зважуються відмовитися від ЖЕКів як новобудови, так і багаторічні будинки, які не задоволені співпрацею з ЖЕКами. Мешканці вул.Київська, 16 вирішили створити ОСББ, щоб покращити якість обслуговування свого будинку.

 

  • Хочемо облаштувати місця для паркування автомобілів, впорядкувати прибудинкову територію, – розповідає голова ОСББ Ігор Собків. – З 1982 року наш ЖЕК практично нічого не робив. Ми самотужки ремонтували під’їзди. Тут були три гарні приміщення, колясочні. Але їх приватизували, хоча наш будинок кооперативний і ці приміщення належать всім жителям і мали  приносити нам прибуток. Сьогодні найбільші проблеми у нас з поганою дорогою і дахом. Завдяки допомозі Ігоря Турського вже почали ремонтувати дах.  Зараз ми оформляємо документи на створення ОСББ і будемо перебирати будинок на баланс. Маємо дуже багато планів, тож будемо вчитися разом господарювати у своєму домі.

 

Тож, як показує досвід, безвихідних ситуацій немає. Якщо ви не задоволені роботою ЖЕКу, можливо, варто проаналізувати його роботу, поскаржитися письмово, звернутися до суду або ж взятися за створення ОСББ.

  

 Як правильно “воювати” з ЖЕКом

  • У разі порушення виконавцем умов договору, споживач викликає представника виконавця для складання та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види порушень, кількісні і якісні показники послуг тощо.
  • Представник виконавця повинен з’явитися на виклик споживача не пізніше двох робочих днів.
  • Акт-претензію складає споживач і представник виконавця (з підписами). Якщо виконавець не прибув у визначений договором термін або не обґрунтував відмову підписати документ, акт-претензію вважають дійсною, коли документ підписали не менше, як два споживачі.
  • Спори між сторонами розв’язують шляхом переговорів або у суді
  • Споживач має право звернутись до суду (ст. 22 Закону “Про захист прав споживачів”).
  • При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання про відшкодування моральної (немайнової) шкоди.
  • Подати позов до суду споживач може за місцем проживання, за місцезнаходженням відповідача, місцем спричинення шкоди або за місцем виконання договору.

 

Увага! Споживачів звільняють від сплати держмита за позовами, які пов’язані з порушеннями їхніх прав.

 

За інормацією Держінспекції України з питань захисту прав споживачів

 

Куди поскаржитися на ЖЕК:

 

– письмово звернутися із заявою до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології (адреса: 46001,  м. Тернопіль, вул. Коперника, 1, тел. 52-58-48, з 8.00 до 17.15);

– на особистому прийомі у начальника управління (щоп’ятниці  14.00-16.00 год за адресою вул. Кн. Остролького,6);

– на сайті міськради www.rada.te.ua, у розділі “Питання-відповіді”;

– у електронну приймальню на сайті управління www.komun.te.ua

– у цілодобову службу 15-80;

– у приймальню Ігоря Турського за адресою: вул Б. Бойчуків, 3А, (поблизу перукарні «Галатея»). Графік роботи: щоденно з 9.00 до 18.00, тел.40-41-03, моб. 0972711721, tyrskuj.igor@gmail.com.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: