Хто з тернопільських екс-нардепів досі отримує в Раді гроші на житло?

Опубліковано:
18 Лютого, 2015 о 12:20

Українці продовжують оплачувати квартири колишнім і нинішнім парламентарям, хоча ті обіцяли відмовитися від усіх пільг. Для цього на рік витрачається 21,6 мільйона гривень.

 



За словами самих нардепів, ця норма передбачена законодавством України та стосується тих депутатів, які не мають власного житла у Києві. Саме їм держава компенсує кошти, які ті витрачають на оренду житла, але не більше 15 тис. грн. на місяць.

 

Кожен місяць на сайті Верховної Ради і в парламентській газеті “Голос України” публікується перелік народних депутатів, які звернулися з проханням компенсувати їм оренду житла або проживання в готельних номерах. І якщо ще в листопаді минулого року за компенсацією звернулися 143 парламентарі, то в грудні – вже 282.

 

У списку «нужденних» як діючі депутати, так і колишні. Якщо вірити офіційним даним, то грошову компенсацію продовжують отримувати 98 «ексів». Серед них і кілька осіб з Тернопільщини. Зокрема, Михайло Апостол, Володимир Бойко, Олексій Кайда, Іван Стойко, Василь Деревляний.

 

Здавалося б, які чинники є для того, щоб «колишнім» платити за житло? Виявляється, у законі про статус народного депутата говориться, що колишнім депутатам дається три місяці на виселення зі службового житла або орендованої квартири. Тобто виходить, що до 27 лютого парламентарі ВР VII-го скликання мають право на проживання в готелі або компенсацію. Отримати грошову компенсацію не складно. Депутат повинен звернутися до регламентного комітету ВР з відповідною заявою і підкріпити її договором про оренду або чеком з готелю.

 

Як зазначив у коментарі «Номер один» екс-нардеп Михайло Апостол, він не розуміє, яким чином потрапив у цей список.

 

– Так, скільки часу був депутатом (два роки – авт.), стільки мешкав у державному готелі «Україна». Як тільки втратив статус народного депутата, одразу виписався з готелю і після цього за жодними компенсаціями не звертався. Одразу ж у моєму номері став жити інший депутат. Яким чином я потрапив у цей список, мені не зрозуміло? – зауважив М. Апостол.

 

Володимир Бойко розповів, що востаннє просив компенсацію за житло у листопаді. Після цього жодних виплат не отримував. Очевидно, щось подібне можна почути і з вуст інших екс-нардепів. Наскільки вони щирі, залишимо на їх совісті.

 

Що ж до нинішніх слуг народу, то практично всі вихідці з Тернопільщини – у столиці «безхатьки» та просять грошей на житло. А це брати Олег та Степан Барни, Михайло Головко, Микола Люшняк, Тарас Пастух, Ігор Побер, Володимир Соляр, Тарас Юрик. А також колишній очільник НБУ Степан Кубів, який нині позиціонує себе львів’янином, хоча є уродженцем Зборівщини. Лише екс-мер Тернополя Роман Заставний не звернувся до апарату Верховної Ради за компенсацією.

 

– Мені соромно, але я не знав, що в бюджеті збереглися виплати за житло депутатам. Був упевнений, що уряд їх ліквідує так само, як пільги пенсіонерам. Тому найближчим часом внесу зміни до закону про бюджет, щоб ліквідувати всі ці виплати народним депутатам, – обіцяє головний радикал країни Олег Ляшко.

 

Іван Білий

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: