Громада Комарівки рятує свій ліс від незаконної вирубки

Опубліковано:
19 Вересня, 2015 о 21:14

Жителі Комарівки Кременецького району повстали проти незаконного вирубування лісу біля їх села. Раніше цей ліс належав колгоспу, а у 1996 році його передали у власність  підприємству «Кремліс». Громада зауважила, що санітарні чистки, які там проводять час від часу – це лише назва, насправді незаконно масово вирубують дерева, а сухостої залишають, щоб усі бачили, що насадження недарма ліквідовують, адже багато з них сохне. Так, роками сухі дерева «для виставки стоять» чи то про людське око – стоять, а здорові дерева вирізають і куди йде деревина і гроші – не кажуть. Громада хвилюється, що ще трохи, і цього лісу не стане.

 



Місцевий житель Юрій Ткач показує пошкодження на стовбурах дерев і розповідає: «коли кіньми з лісу вивозять добротні дерева – тягнучи їх зачіпають ті, що ще ростуть, от і маєте серйозні подряпини, які пізніше працівники «Кремлісу» називають серйозними пошкодженнями і вже таке дерево називають хворим та списують під зрізку.

 

За словами головного лісничого Кременецького районного лісогосподарського підприємства “Кремліс” Михайла Гуцала, за рік планують вирубати 265 дерев, частину вже зрізали, а до решти справа ще не дійшла через протести громади Комарівців. Проте, самі ж селяни кажуть, що насправді зрізують набагато більше дерев, а такі рубки проводяться через рік. За користування 170-ма гектарами лісів, за рік від підприємства до сільради надійшло 200 грн. податків. Крім усіх цих проблем, люди не задоволені тим, що «Кремліс» не вивозить сміття із території, за яку відповідає, що замість того, щоб рятувати спецзасобами ніби-то хворі дерева, підприємство їх просто вирубує, і ще дивує, чому хоча б натомість не садять молодих дерев.

 

Громада Комарівки каже, що такі «опікуни» лісу нікому не потрібні. Люди вже не одноразово подавали заяви до правоохоронних органів, але результату не було. Днями місцеві жителі знову звернулися до міліції та екологічної інспекції з проханням з’ясувати, чи законно вирубують дерева. Екологічна інспекція ліс оглянула і взялася робити висновки. Люди вірять, що правда буде не їх боці і ліс вдасться врятувати. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: