Героя АТО, нагородженого медаллю, хочуть ув’язнити (Відео, Фото)

Опубліковано:
14 Вересня, 2015 о 06:43

Бійця 51-ої окремої механізованої бригади судять у Володимир-Волинському на Волині, звинувачуючи в самовільному залишенні частини, а це – до 5 років в’язниці.

 



27-річного Віктора Котика призвали до війська ще під час першої хвилі мобілізації. У серпні минулого року воював в Іловайську у складі 51-ої окремої механізованої бригади, був командиром гармати. Саме його підрозділ знищив колону російських десантників. Ті йшли зачищати поле бою від українських солдат, яким вдалося вижити після потужного артилерійського обстрілу. Однак, до місця призначення ворог не доїхав, що підтверджує ось це відео, яке українські бійці відзняли після несподіваної атаки на росіян.

 

Обережно! Ненормативна лексика!

 

 

 – Коли російські війська розстріляли одну з бригад поблизу Іловайська, одразу послали своїх десантників, переважно, чеченців, щоб вони зачистили тих, хто залишився живим, – говорить учасник АТО Віктор Котик. – Ми помітили ворожу колону, але вони при цьому нас не бачили. Частину колони ми рознесли, а частина, 9 чоловік, була взята в полон.

Коли російська армія та бойовики остаточно оточили Іловайськ, частини 51-ї бригади пішли на прорив. Підрозділ Віктора Котика одним з останніх залишав оточене місто і саме це, говорить боєць, врятувало йому життя. Він був пораненим, отримав контузію і потрапив у полон, а ті ж військові, які їхали першими, були підступно розстріляні з усіх видів артилерії у так званому «коридорі Путіна». Хоча перед цим була домовленість про безперешкодний вихід українських частин з Іловайська.

– Ми вже тоді потрапили в полон і цей розстріл, фактично, відбувався на наших очах, – згадує Віктор Котик. – Розвертаєшся, дивишся на дорогу, а там люди розлітаються. Вони з танків стріляли, з БМП, БМД та артилерії. Напевно, наших тоді полягло людей 200, не менше.

У полоні Віктор пробув три дні і був обміняний на російських солдат. Як і багато інших бійців 51-ї бригади, він без жодних документів, які були знищені в боях, повернувся в розташування частини у Володимир-Волинський та вирушив на лікування. А через кілька місяців його нагородили медаллю «За воїнську доблесть» – за знищену під Іловайськом ворожу колону. Однак, тепер герою війни загрожує 5 років в’язниці. Військова прокуратура звинувачує бійця в самовільному залишенні військової частини.

– Котик обвинувачується в тому, що самовільно залишив військову частину в грудні 2014 року і був відсутній на службі до 18 травня 2015 року, – говорить Олександр Курсов, військовий прокурор Луцького гарнізону. – Тобто йому інкримінується вчинення злочину, передбаченого частиною 3 статті 407 Кримінального кодексу України – самовільне залишення місця несення служби терміном понад місяць.

 

 

Віктор Котик усі звинувачення відкидає. Говорить: у частині тоді був безлад, йому ніхто жодних вказівок не давав, він ні від кого не ховався:

– Насправді, дуже здивувався, коли дізнався, що проти мене відкрито кримінальне провадження за самовільне залишення частини. Після подій в Іловайску я приїхав у частину, залишав свої контактні дані і чекав на подальші вказівки. Тоді там був безлад – ніхто нічого не знав і що взагалі буде далі. А потім почався процес перетворення 51-ї бригади в 14-у. Я місяць за місяцем приїжджав у частину, але мені навіть ніхто не міг сказати, кому саме я підпорядковуюсь. Тож я перебував удома і поновлював документи, які згоріли на сході.

Волинський правозахисник Василь Нагорний запевняє: справа Котика унікальна, адже вперше військова прокуратура хоче притягнути до кримінальної відповідальності солдата, який брав участь у бойових діях і потрапив у полон. Юрист переконаний: Віктор ні в чому не винен, адже після іловайських подій 51-у бригаду розформували, тому багато її бійців опинились нікому непотрібними і про них довго ніхто не згадував.

 

– Яскравий приклад того, як все має відбуватися, – каже Василь Нагорний. Наприклад, ранкове шикування в частині, якщо воно відбувалося у Володимир-Волинському коли-небудь, і немає бійця. Командир що повинен зробити – з’ясувати, де подівся боєць. У такому випадку мали зателефонувати до Котика і якщо він каже, мовляв, йдіть ви зі своєю армією, я не хочу мати з вами справу і не повернуся, тоді так, це є самовільне залишення частини. Але справа в тому, що бійця ніхто навіть і не думав шукати, а тепер хочуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Віктор Котик розповідає, що військова прокуратура пропонувала йому укласти мирову угоду – він визнає себе винним, натомість – отримує умовний термін і залишається на волі. Однак на таку пропозицію Віктор не пристав, адже винним себе не вважає:

– Чому я маю підписувати з прокурорами мирову? Я себе не вважаю винним, тому що нікуди не втікав, виконував усі накази і те, що робить зараз прокуратура, вважаю неповагою до військовослужбовців, які пройшли Іловайськ. Мирова угода – це все одно судимість. А навіщо мені таке? Я ні в чому не винен і буду вимагати в суду, щоб мене виправдали.

 

Максим Лозовий

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: