Генеральна прокуратура візьметься за тернопільське сміття і тернопільську "Свободу", – нардеп Заставний

Опубліковано:
25 Червня, 2016 о 07:53

Ініціаторами придбання скандальної сміттєсортувальної лінії займеться Генпрокуратура України. Уже наступного тижня народний депутат Роман Заставний планує передати у ГПУ пакет документів, які підтверджують, що Тернопільська обласна рада вклала кошти у завідома неефективний проект, чим завдали збитків обласному бюджету у розмірі 2 млн. грн., – пише ltdaily.info.

 



ПОЛІГОНУ ЗАЛИШИЛОСЬ МАКСИМУМ П’ЯТЬ РОКІВ

Народний депутат стверджує, що проблема сміття у Тернополі була створена штучно. Як і у 2007 році, так і нині наша область залишається однією з найбільш благополучних у частині складування побутових відходів.

 

– У 2007 році Тернопіль став першим обласним центром, який розробив проектну документацію стосовно рекультивації діючого сміттєзвалища у селі Малашівці, – пояснює Роман Заставний. – Її було подано у Кабінет Міністрів і проект визнали одним з кращих в Україні. Початок його реалізації було заплановано на 2008 рік, та, на жаль, тоді проект не був підтриманий депутатами Тернопільської міської ради. Проголосували за нього лише у 2009 році, коли виникла проблема зі сміттям.

 

Її суть полягала в тому, що сміттєзвалище у Малашівцях нібито вичерпало свій ресурс і більше не може приймати відходи. За словами нардепа, розхитували ситуацію окремі політики та посадовці, у кожного з яких були свої інтереси в цій ситуації. Альтернативним рішення було облаштування нового полігону або сміттєпеперобного заводу. Як з’ясувалося, навіть нині зробити це вкрай важко.

 

– Ще у 2009 році окремі політики заявляли про те, що полігон більше не може приймати сміття. Та як бачимо, він працює і нині. І це говорить про те, що проблема була створена штучно, – каже Роман Заставний. – Нещодавно був у Малашівцях і можу сказати, що у нас ситуація одна з найкращих в Україні. Стосовно відкриття нового полігону, то це питання  слід розглядати в двох площина. Варто відзначити, що українське законодавство з точки зору екологічної безпеки сформовано дуже правильно та грамотно. У ньому стільки обмежень, що в результаті ми самі стали їхніми заручниками. Виконати його практично неможливо. У західній Україні, це, в першу чергу, пов’язано з великою густотою населених пунктів. Крім того, в області насправді є дуже мало ділянок, де, згідно законодавства, можна облаштувати полігон. Діюче Малашівецьке сміттєзвалище знаходиться у третій лінії водозабору. Це дуже небезпечно, особливо враховуючи його масштаби. Громадськість постійно говорить про ймовірність проникнення нечистот у підводні горизонти.

 

Нардеп Роман Заставника каже, що при найоптимістичніших прогнозах ресурсів цього полігону вистачить не більше, ніж на 3-5 років.

 

Аби зменшити вплив сміттєзвалища на навколишнє середовище, була розроблена програми рекультивації. Вона полягала в достатньо дешевих та простих заходах. Передбачалося створення на базі діючого полігону своєрідного куполу, який би у значній мірі обмежив надходження води в середину. Це спричинило б уповільнення усіх процесів, які відбуваються у нижніх шарах. І в кратній кількості зменшило можливість утворення інфільтрату, який може попасти у водоносні горизонти. Однак це не панацея…

 

ПІД ШУМОК РОЗТЯГЛИ НАРОДНЕ ДОБРО

Врятували область від сміттєвої кризи намагалися придбанням сміттєсортувальної лінії вартістю у 2 млн. грн. Однак завідома цей проект був провальним. Лінія апріорі не могла запрацювати. Те що вона досі не запущена, є доказом цього.

 

– Я ще тоді говорив, що ця лінія – це купа металолому, який не варто купувати. Це морально застаріле обладнання, яке не мало перспективи. Її купили цинічно, аби продемонструвати, що облрада готова витратити гроші, дала нам лінію, а ми і цього не вміємо використати, – каже Роман Заставний. – Я стверджую, що обласна рада завідома знала, в кого вона буде купувати лінію і те, що обладнання ніколи не запрацює. Процедура придбання відбулася із серйозними порушеннями. Купівля мала відбуватися на умовах тендеру. Натомість голова обласної ради (тоді «свободівець» Олексій Кайда – авт.) зробив на сесії заяву, що, власне, уже є злочином, про те, що він провів переговори і готовий придбати лінію. Тим самим показуючи, що ніякого тендеру не буде. Лінія куплена по пропозиції одного продавця.

 
Придбана "за Кайди" сміттєсортувальна лінія знаходиться на зберіганні у м. Скалаті Підволочиського району та не введена в експлуатацію.

 

Придбана “за Кайди” сміттєсортувальна лінія знаходиться на зберіганні у м. Скалаті Підволочиського району та не введена в експлуатацію.

 

Нещодавно депутат ознайомився з протоколами сесії обласної ради, на яких розглядалося питання сміття. Отримана інформація викликала резонанс.

 

– Під загальний галас і шум тодішня обласна рада робила свої справи. На цьому ж засіданні рішенням сесії було виділено значні кошти на органи прокуратури, придбано нікому не потрібну лінію, прийнято рішення про продаж об’єктів, власником яких була обласна рада, – каже Роман Заставний.  – Обласна рада начебто демонструвала загальну стурбованість проблеми сміття, а під нею ховались абсолютно меркантильні інтереси. Жодного рішення обласної ради, спрямованого на вирішення проблеми зі сміттям, не було. Окрім регулярних заяв про необхідність відставки міського голови. Відволікаючи громадськість проблемами сміття, обласна рада намагалася якомога більше вкрасти та створити проблем для міської ради і мене особисто, аби захопити і монополізувати владу у Тернополі.

 

ЗВЕРТАТИМУТЬСЯ У ПРОКУРАТУРУ

Цього тижня народний депутат планує завершити формування пакету документів стосовно порушень, вчинених обласною радою, і вже наступного тижня передати його у Генпрокуратуру.  У заяві підніматиметься питання про притягнення до відповідальності осіб, які ініціювати виділення з обласного бюджету 2 млн. грн., за неефективне використання цих коштів.

 

– Наразі я звернувся до обласної ради з проханням надати мені копії протоколів засідання комісій, аби з’ясувати, хто на комісії ініціював це питання, чи можливо голова облради дозволив собі «протягнути» це питання без погодження комісії. Найбільше дивує, що всі рішення, які виносились на сесії у той час, були проголосовані абсолютно синхронно трьома політичними силами «Єдиним центром», «Свободою» та Партією регіонів. Ніяких ідеологічних розбіжностей у них не було. У людей, які, на перший погляд, ворогували, насправді у робочих моментах була повна ідилія, – каже нардеп.

 

Також у депутата є питання й до працівників прокуратури. Зокрема, для чого вони просили кошти і на що вони були витрачені. Як стверджує Роман Заставний, за дивним збігом обставин саме в цей період обласна рада стала дуже щедрою до прокуратури і, швидше за все, це зроблено для того, щоб заручитися підтримкою в усунені тодішньої місцевої влади.

 

Спілкувались журналісти ltdaily.info

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: