Фонд гарантування вкладів пояснив ситуацію з проблемними банками

Опубліковано:
16 Лютого, 2015 о 09:13

Глава Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін  розповів про ситуацію на ринку проблемних активів, детально зупинившися на всіх фінустановах, що винні своїм позичальникам. Ряд банків тримається тільки завдяки втручанню Нацбанку і самого Фонду.

 



Костянти Ворушилін розповів про ситуацію з проблемними фінустановами. Фото: bankforumsos.blogspot.com Днями керівники Фонду гарантування вкладів провели зустріч з журналістами, в ході якої розповіли про ситуацію в багатьох неплатоспроможних банках, якими зараз змушені займатися.

 

На даний момент валюта балансу всіх переданих до Фонду гарантування вкладів банків становить близько 150 млрд грн. Реальних активів, які ми можемо продати, на жаль, не так багато. Самі “живі” перебувають у заставі НБУ під видане рефінансування. Від їх реалізації гроші підуть, в першу чергу, Національному банку. Зараз ми дискутуємо з приводу механізму продажу заставних активів. Скоріш за все, продавати їх буде Фонд гарантування. Поки ж ми нічого не продали.

 

Не скажу, що я в захваті від цього “факультативу”, оскільки, знову ж таки, обов’язок продавати – наш, а гроші – не наші. Але ми з Національним банком робимо одну спільну справу, отже такий розподіл дуже умовний. – Самі гарні активи залишилися у банку Форум, Брокбізнесбанку, VAB Банку. Але в цілому ряді інших банків, куди ми зайшли, – повна порожнеча. Це, наприклад, банк Порто-Франко, Легбанк, CityCommerceBank. До слова, в CityCommerceBank взагалі кричущі порушення – власники і топ-менеджери так класно попрацювали, що валюта балансу там становить близько 4 млрд грн, а обсяг кредитів з більш-менш розумною заставою – тільки 79 млн грн. Більш того, працюючих кредитів там тільки лише на 400 тис. грн …

 

Цілий ряд активів CityCommerceBank був виведений на (пов’язана фінустанова – ред.) ПроФін Банк. – Що стосується банку Фінанси та Кредит – на сьогоднішній день господар банку Костянтин Жеваго вносить в капітал власні гроші. Він реально бореться за виживання фінустанови. Він вже зробив перший суттєвий внесок. Тепер він обіцяє інвестувати в капітал фінустанови дивіденди, одержувані від своїх підприємств. Моя позиція така – якщо господар вносить живі гроші, то треба дати можливість банку вижити. Тим більше що за банком Фінанси та Кредит стоїть справжній бізнес.

 

Це не піраміда, це не CityCommerceBank. А питання кредитування афілійованих осіб в даному випадку винесемо за дужки. – Пан Фірташ теж дуже не хотів ховати свій банк (Надра – ред.), Підтримував його, вкладав кошти. Відверто, банк уже давно був неповноцінним, неринковим, обслуговував дійсно групу компаній власника. Але він не створював нам проблем, в сенсі соціальної напруженості. Банк потроху вирішував питання зі своїми вкладниками, реструктуризував борги позичальників і т.д. Так, він не виконував нормативи НБУ. Але зараз багато не виконують нормативи, і з кожним днем таких банків стає все більше.

 

Давайте жити сьогоднішнім днем, а не Базельськими нормативами, які розраховані на мирний час. Моя точка зору – банк ще міг жити і працювати. Як на мене, краще б він потрапив до Фонду гарантування пізніше, а не зараз. Але, знову ж, рішення приймаємо не ми, а Національний банк. – Чи вселяв довіру Климов (Леонід – господар Імексбанку – ред.)? – Тут собі не завжди віриш. Особливо в сьогоднішній ситуації. Клімов був у мене в грудні минулого року. Ми обговорювали складну ситуацію в банку, варіанти поліпшення фінансового стану, зокрема за рахунок часткового продажу майна. Він цілий ряд кроків зробив, наприклад, частину майна віддав у заставу НБУ для отримання рефінансування. Але як тільки Імексбанк почав виводити активи, НБУ відразу прийняв рішення про введення тимчасової адміністрації. І, напевно, зробив це вчасно.

 

Якісь активи в банку ще залишилися. – Власник Єврогазбанку Олексій Івченко “клав” свій банк планово – почав абсолютно законно розділяти депозити, активи повиводив. Вистачило совісті тільки залишити активи, які знаходилися в заставі Національного банку. – Микола Лагун, власник Дельта Банку, до мене теж приходив. Не без допомоги ЗМІ він створив собі образ фінансового генія, олігарха, мільярдера. Чого тільки варта його фраза: “Я дуже хочу бути мільярдером”! Мені це нагадує ситуацію, коли в радянські роки я потрапив в жебрак колгосп на картоплю, а мені бригадир каже: “Наш колгосп – мільйонер!”. “А чого ж так бідно живете?”, – Запитую. “А ми 40 млн рублів державі повинні”, – відповідає. Ось так приблизно і Лагун – він мільярдер, тільки всім винен. А реального бізнесу за ним немає.

 

Це все-таки різні речі: Лагун, Жеваго або Бахматюк. Я нормально ставлюся до всіх, але бізнес є бізнес: якщо “попали” – будьте до кінця чесними! З Лагуном ми зустрічалися, говорили, він хотів бути банком, що виплачує. Я йому казав: “Дотримуйся нормативи (це було ще в грудні) і працюй!”. Він мені розповідав, що у нього є потенційні інвестори, які ось-ось зайдуть в банк. Загалом, намалював красиву картинку. Але поки що реального вихлопу немає. Сьогодні Дельта Банк – це головний біль для всіх. У грудні минулого року ми разом з Національним банком пропонували націоналізувати фінустанову. Але Мінфін виступив проти – це занадто дорого для держави. Тим не менш, я досі сподіваюся, що буде знайдено варіант вирішення проблем Дельта Банку, і ми не отримаємо собі на голову величезне щастя у вигляді 15 млрд грн виплат і більше 1 млн вкладників.

 

Я дуже сподіваюся, що пану Лагуну хтось повірить з потенційних партнерів. На сьогоднішній день всі органи державної влади і власник банку знаходяться в пошуку рішення. – НБУ часто попереджав Фонд: мовляв, готуйтеся заходити з тимчасовою адміністрацією в банк Івана Гути (власника агрохолдингу Мрія – ред.) – DV Банк. Але вони почали заводити реальні живі гроші в капітал. Хоча це маленький банк, що окремо не впливає на ринок і на наші можливості щодо здійснення виплат.

 

– На сьогоднішній день Фонд гарантування вже зайняв 20 млрд грн і ще збирається позичати, бо, наприклад, на Імексбанк живих грошей вже немає – вони поки лише закладені в держбюджеті. Але гроші на виплати будуть – ми візьмемо ОВДП у Мінфіну. – Що стосується банків-агентів з виплат депозитів вкладникам неплатоспроможних банків, частка вкладів, що залишаються в цих банках, становить 30-40%. Непогано організовують виплати вкладів, наприклад, банк Михайлівський, Київська Русь, Альфа-Банк. Вкладники ж VAB Банку в перші дні все виносили. Але ми розбили виплати по регіонах на шість банків, знявши тим самим напругу. На сьогоднішній день банки-агенти обдзвонюють вкладників і пропонують: “Чи не хочете прийти?”. Всі нервовохворим свої вклади отримали, залишилися врівноважені.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: