Євро, долар і гривня: прогнози, нажаль, для України невтішні…

Опубліковано:
6 Лютого, 2015 о 21:41

Перш ніж говорити про перспективи української гривні, коротко проаналізуємо ситуацію з двома основними світовими валютами – євро і доларом. Хоча котирування цих валют швидше цікавлять гравців на валютних ринках, ніж пересічних громадян.

 



Американський долар

Останнім часом долар показує сильний і безкорекційний ріст не тільки по відношенню до євро, а й до решти ключових валют. Зрештою, цього і слід було чекати, оскільки економіка США ще в кінці минулого року демонструвала непогані показники і дані статистики з занятості і рівня інфляції. Крім того, ФРС поступово таки згорнув програму кількісного помякшення і багато економістів заговорили про можливість збільшення відсоткових ставок. Така позиція американського регулятора дає підстави для того, що і в подальшому слід очікувати укріплення долара відносно європейської валюти і, швидше за все, варто готуватися до зміни паритету, коли євро стане дешевшим за долар.

 

Євровалюта

Що стосується європейської валюти, то останні кроки ЄЦБ лише доводять готовність регулятора і дальше послаблювати єдину валюту, оскільки негаразди в економіці Єврозони продовжуються. І на це є кілька об’єктивних причин. Для успішного росту економіки в зоні євро закладено відсоток інфляції на рівні 2%, але вже довший час досягнути цього рівня не вдається. Не варто забувати і про рівень безробіття, який в минулому році склав 12% і тим самим встановив новий рекорд. Європейському регулятору досить важко координувати зусилля і добиватись одностайності в такому «гуртожитку». Кожна держава, в першу чергу, дбає про власні інтереси і не готова поступатися. Така дорога валюта, як це було минулого року на рівні майже 1.4 долара за 1 євро, зовсім не влаштовувала більшість членів Єврозони, а особливо експортерів. Таким чином, ЄЦБ пішов на ряд кроків в монетарній політиці: поступове зниження основної відсоткової ставки і запуск програми викупу облігацій. І якщо це мало би допомогти, то знову почались суперечки в середині Євросоюзу стосовно того, де і в кого їх будуть викуповувати. Може повторитись ситуація, що основна увага буде приділена Німеччині і Франції, а всі решту будуть сподіватись лише на милість ведучих держав.

 

Українська гривня

Сьогодні чи не кожного українця цікавить подальший розвиток подій з національною валютою. Навіть якщо не вдаватися до точних цифр, то можна констатувати, що за останній рік гривня вдвоє подешевшала відносно американського долара, і це тільки якщо враховувати офіційний курс. На «чорному» ринку на сьогоднішній день за 1 долар вже просять в межах 20 гривень.

 

Курс гривні залишається слабким. На сьогодні цей курс більше продиктований політичними мотивами, ніж станом економіки. Та й взагалі говорити в Україні про економіку без урахування політики просто неможливо, хочемо ми цього чи ні. Курс на євроінтеграцію і економічні реформи могли поправити стан економіки. Європа була вкрай зацікавлена новими ринками збуту та розширення на територію України інвестиційних проектів. Нажаль, ситуація на сході України змішала усі плани. Зараз говорити про позитивні зміни в економіці і зміцнення курсу національної валюти без припинення бойових дій просто безглуздо. І це основний фактор, що впливає на валюту держави попри всі старання керівництва.

 

З точки зору економічних показників, то тут теж ситуація не втішна. Україна продовжує купувати більше, ніж продавати, а це постійний девальваційний тиск, і цей тиск досить серйозний. Крім цього на рівень життя громадян впливатиме і інфляція. Не варто забувати і про те, що в наступному році Україну очікують серйозні виплати за суверенними боргами. Якщо держава не справиться з виплатами, то питання дефолту знов постане досить гостро.

 

Є ще один сценарій розвитку. За умови припинення протистояння на південному сході, потрібно кардинально змінювати інвестиційну політику держави для притоку валюти. Для цього потрібні прописані реформи, і починати здійснювати ці реформи потрібно якнайшвидше. Нажаль, судячи з перших показників макроекономіки, наразі тільки відбулось затягування соціальних пасків і ріст цін по всьому спектру економіки. Чи будуть більш суттєві реформи, такі як децентралізація, реформа судової системи та інші – зараз говорити зарано, відповідно і оптимістичний розвиток сценарію виглядає досить примарним. 

 

Виходячи з цього, є всі підстави прогнозувати курс гривні на рівні 23-25 грн за 1 американський долар. Варто врахувати і ще той момент, що кредитне вікно МВФ в цьому році може закритись. Будемо сподіватись, що це найгірші прогнози…

 

Олег Жак,

фінансовий аналітик валютних ринків 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: