Експерти розповіли тернопільським журналістам про предвиборчі маніпуляції політиків

Опубліковано:
21 Жовтня, 2015 о 19:08

Дані соціологічних опитувань є всього лиш заміром «температури суспільства» і вони не можуть впливати на громадську думку, яка є сформованою. Використання ж ЗМІ для дискредитації наукових структур, є лише проявом безсилля окремих політиків, яким немає чого донести виборцю. Таку думку висловили експерти під час прес-конференції, що відбулося 21 жовтня у Тернопільському прес-клубі.

 



«Якщо ви вимірюєте температуру людського організму, то це жодним чином не впливає на її підвищення чи зниження. На це впливає загальний стан організму, вживання ліків чи інші дії людини. Так само з соціологічними дослідженнями. Вони лише показують реальну картину, яка є у суспільстві і не можуть вплинути на громадську думку», – зазначив заступник директора Центру з інформаційних проблем територій НАН України Роман Соломонюк.

 

Науковець також навів приклади брудного використання політиками загальноукраїнського масштабу засобів масової інформації для очорнення роботи науковців на підставі лише того, що їм не сподобався результат досліджень.

 

«Хочу нагадати, що 6 жовтня ми оприлюднили результати соціологічних досліджень, згідно яких 56,6 % тернополян надали б підтримку чинному міському голові Сергію Надалу, 7,1 % – підтримали б кандидата від «Самопомочі» Тараса Пастуха. 8 жовтня на 24 каналі, що входить до групи ТРК «Люкс» пов’язаної з лідером «Самопомочі» Андрієм Садовим було оприлюднено наклепницький сюжет щодо роботи Центру з інформаційних проблем територій НАН України. У стилі пропаганди Дмитра Кісельова було розповсюджено брехню щодо директора Центру та діяльності Центру загалом, було поставлено під сумнів результати досліджень проведених Центром. При цьому у сюжеті не було наведено жодних фактів, які б підтверджували висловлені у ньому припущення. Журналісти 24 каналу не спромоглися навіть взяти коментар у представника Центру щодо результатів дослідження, що є порушенням кодексу журналіста і дає підстави вважати цей сюжет спеціально створеним для очорнення наукової структури. Я переконаний, що це прояв безсилля і низьких моральних цінностей окремих політиків, які беруть участь у виборчих перегонах», – сказав Роман Соломонюк.

 

Роман Соломонюк зауважив, що така ситуація складається тоді, коли політику немає чого запропонувати виборцям, окрім, як облити брудом тих, хто дає об’єктивну інформацію виборцю. «Це імпотентність політиків, які не можуть нічого запропонувати суспільству. Вони можуть лише облити брудом. Ми наукова структура, яка регулярно проводить дослідження і відповідаємо за результати своїх досліджень. Більше того, як відомо, 12 жовтня соціологічна служба «Рейтинг» оприлюднила свої результати дослідження, які дуже добре корелюють з нашими», – наголосив Роман Соломонюк.

 

Експерт з медіаправа Андрій Романчук зазначив, що з огляду на шкоду завдану діловій репутації Центру з інформаційних проблем територій НАН України, було спрямовано до телеканалу 24 вимогу спростувати наклепницьку інформацію.

 

«Діловій репутації Центру з інформаційних проблем територій НАН України, на нашу думку, було завдано шкоди. У сюжеті 24 каналу відсутні докази, які б спростовували подану Центром інформацію. Стверджується, що нібито керівник Центру неодноразово давав непідтверджені прогнози та стверджував, що фаворитом на президентських виборах у 2009 році у Львові був Віктор Янукович. На підтвердження цього також не було наведено жодних доказів, що дає підстави вважати цей сюжет свідомою маніпуляцією з метою очорнення наукової структури. Тому, якщо наклепницьку інформацію у встановлений законом термін не буде спростовано, ми подаватимемо до суду про захист честі і гідності, а також ділової репутації», – сказав Андрій Романчук.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: