Єдина в Україні бібліотека-центр «Коронації слова» відкрилась у Тернополі

Опубліковано:
1 Жовтня, 2016 о 16:13

Подія, на яку з нетерпінням чекали всі бібліотекарі  нашого міста та письменницька когорта краю, відбулася. І сталося це в особливий проміжок часу, в особливий спосіб: у день Всеукраїнських бібліотек та пам’ятний день для всіх християн – великомучениць Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії.

 



Здається, тільки нещодавно у Тернополі  одна за другою запрацювали тематичні бібліотеки:  етно-центр, «Літературне Тернопілля», національної іграшки, а відтепер – ще й бібліотека-центр Коронації слова, який замешкав у ДБ №4, що на вул. Лепкого, 6.

 

За доволі короткий час – а це два тижні, бібліотекарі зуміли зробити  здавалось, нереальне: кімнату перетворили на простору й затишну світлицю. Наповнили її наочним матеріалом: стендами із світлинами тернопільських переможців (а їх 22 за шістнадцять років конкурсу), розмістили книжковий стелаж із книгами переможців, буклети з іменитого конкурсу, який люб’язно надали письменники. Ліворуч, у куті, фортепіано. Праворуч – камін, вишукані підсвічники, розкішні квіти. І все це – руками бібліотекарів: Ольги Коненко, Наталі Паланіч, Любові Горох, Ольги Рудик, Анжеліки Соколюк, Людмили Онукевич, Люби Малецької. Зізнаюсь щиро, читачам цієї книгозбірні неймовірно пощастило, адже тут працює  талановита поетеса, член НСПУ,  лауреат літературної премії  ім. Степана Будного – Любов Малецька, яку ще  називають душею колективу.

 

Центр Коронації слова наразі єдиний в Україні, так само як і свято Бібліофесту, який оселився у дитячій бібліотеці. Кому, як не дітям допомагати леліяти і виховувати у собі таланти. Особливо – письменництва. Адже Спочатку було Слово. Із Словом ми живемо, воно народжується із нас, ми спілкуємось із довколишнім словом, зрештою, із самими собою, через слово. Образно кажучи, Сам Бог велів бібліотекарям бути охоронцями скрижалів, на яких записане Слово. Тут маю на увазі книги.

 

 

Ідея з Центром належить головному ідеологу, очільнику Тернопільської обласної організації Спілки письменників України – Олександру Смику та письменнику, заслуженому діячу мистецтв, головному редактору часопису «Літературне Тернопілля» – Богдану Мельничуку. До слова, виступаючи на відкритті, Олександр Смик, згадуючи про заходи шостого Бібліофесту, а їх було рясно – аж 52 (!!!), зауважив: «Тішить те, що за ці дні тернопільські Інтернет-видання хай хоч на короткий час, але наповнились добрим змістом, доброю інформацією, замість щоденних повідомлень про ДТП, трагедії, катастрофи».

 

 

Ольга Миколаївна Коненко, завідувачка бібліотеки, презентувала унікальну рукотворну книгу арт-бук із скляними сторінками, який присвячений Міжнародному літературному конкурсу «Коронація слова», зокрема, її творцям-засновникам – подружжю Тетяни та Юрія Логошам. Звісно, зібрати всіх на урочисту подію, а це 22 переможці зі всієї Тернопільщини не вдалось, бо завжди життєві обставини диктують свої умови кожній людині. А ті письменники, які прийшли, звернулись до присутніх із поетично-вітальним словом: Богдан Мельничук, Валентина Семеняк, Стефанія Білик, Галина Шулим, Марія Гуменюк. До речі. Богдан Мельничук побив усі рекорди. За шістнадцять років конкурсу він примудрився майже щороку брати участь у всіх пропонованих номінаціях і отримувати переможні місця.

 

 

Щойно створений Центр Коронації слова започатковує нове цікаве, насичене подіями життя: літературно-мистецькі студії та майстер-класи із «коронованими» письменниками.

 

Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: