Два роки і два мільйони гривень: як створювався пам’ятник героям Небесної Сотні у Тернополі

Опубліковано:
16 Жовтня, 2016 о 07:44

Більше двох років та більше двох мільйонів гривень знадобилося на те, щоб у Тернополі з’явився пам’ятник Небесній сотні. Урочисто відкрили та освятили постамент на площі Героїв Євромайдану 14 жовтня.

 



Переможець першого конкурсу на проект пам’ятника відмовився втілювати свою ідею у життя, тому у 2015-му було оголошено другий конкурс. За другим за ходом фахівці вибрали проект скульптора Романа Вільгушинського та архітектора Івна Жовнича. Договір з міською радою на виготовлення пам’ятника вони уклали у травні 2016 року. Автори зазначають, що зробили все у рекордні терміни, адже на спорудження такого пам’ятника необхідно, як мінімум рік часу, – пише ЗаЗбручем.

 

– За основу композиції ми взяли символи Революції: вогонь і бруківку, – пояснює скульптор Роман Вільгушинський, заслужений художник України. – Із бруківки вихоплюється вогонь, на фоні якого розвиваються події Майдану. А над полум’ям – жертва невинно вбитого юнака. Над ним – жінка з крилами, що тримає у руках лавровий вінок – це символ Слави та України. Пам’ятник комбінований, знизу, де язики полум’я, він ще буде оббитий міддю – до нового року маємо це зробити. Тому спеціально арматуру не зрізали, до неї буде кріпитися риштування. Фігури виконані з бронзи, обидві мають по три метри. Загальна висота пам’ятника – 12,5 метрів. Ми все зробили з рекордною швидкістю. Такий пам’ятник має робитися рік.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі відкрили та освятили пам’ятник, який нагадує про трагічні події (Фото, відео)

 

Кожна із бронзових фігур важить близько тонни. Монтувати їх на пам‘ятник було доволі складно, але його автори задоволені тим, що вийшло.

 

– Дуже важко було зробити все в стислі терміни, – розповідає Іван Жовнич, заслужений архітектор України. – Адже фігури ліпляться з глини і компонуються усі частини пам’ятника. Потім з кожної фігури необхідно зробити бронзовий відлив. Саме литво триває щонайменше два місяці – це технологічний процес, який неможливо скоротити. Загалом – це надзвичайно важка і трудомістка робота. Також було складно постаті, які важать майже по тонні, кріпити до несучої конструкції. Якщо дивитися у профіль, то жінка-ангел нахилена, вона майже летить. Змонтувати її було важко, але ми все надійно закріпили. У вечірній час пам’ятник підсвічується чотирма спеціальними прожекторами, які мають кут регулювання напряму світла, щоб показати характерні моменти. Пізніше пам’ятник ще матиме гарний фон – скляний фасад нового офісу. Єдиний недолік – пам’ятник розвернений обличчям до центру міста і стоїть спиною до сонця, тому весь час в контражурі і власній тіні. Частково ми його позвернули до розв’язки, щоб після обіду сонце освітлювало обличчя скульптур. Загалом же, результатом ми задоволені, і дякуємо тим, хто нам допомагав у роботі та встановленні пам’ятника.

Ольга Трач
Фото автора

    

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: