Допомогти бійцям АТО можуть усі — незалежно від віку, статків та місця проживання

Опубліковано:
16 Грудня, 2014

Макаронів і круп уже не треба

Як розповів керівник складу №1 логістичного центру допомоги бійцям АТО Тарас Герман, багато дзвінків до них надходить із сіл — мешканці районів запрошують волонтерську машину по продукти та інші речі. Загалом центр за чотири місяці роботи зібрав 222 пари взуття, майже 9 тисяч шкарпеток, близько 300 каріматів. Із продуктів — 3200 кг гречки, понад 3000 банок згущеного молока, 4,5 тисячі м’ясних консервів і майже 4 тисячі — рибних. А ще — багато домашньої консервації (майже 8 тисяч банок). «Домашня консервація гріє душу і тіло. Наші бійці з радістю її беруть», — каже Тарас Герман.

Макаронів і круп уже зібрано достатньо. Тому на складі просять громадян не витрачати грошей на це продовольство. Не мають бійці нині потреби і в милі (з огляду на погоду та економію води), але їм гостро потрібні вологі серветки. У будь-якому разі, бажаючи щось купити, зателефонуйте на склад і поцікавтеся, якого провіанту там потребують нині (списки потреб коригуються щодня).

«Потрібні спальні мішки і теплі речі, проблемою залишаються берці й тепла форма, яку більша частина бійців ще не бачила, — додає Тарас Герман. — Із взуттям допомагає діаспора. Географія допомоги широка. Є там Греція, Іспанія. Маємо волонтерів у Англії, якраз шукаємо перевізника, який би погодився безкоштовно привезти допомогу».

 

Потрібні металеві обрізки

На складі №2 (вул. Дністрянського, 10) діє конструкторське бюро з виготовлення буржуйок. Тернопільська буржуйка, кажуть її творці, є однією з найкращих, зауважень щодо її роботи на передовій не було. Перед відправленням в зону АТО її тестують.

З кустарного виробництва волонтери складу уже перейшли на серійне виготовлення. «Нам зголосилося допомогти Тернопільське професійне училище №4, — розповідає керівник складу №2 Тарас Білан. — Інша база робитиме дверцята, ще інша візьме на себе зварювальні роботи. Найважча волонтерська праця полягає в розрізанні газових балонів. Це роблять звичайні тернополяни».

За словами волонтера, у зону АТО вони вже відправили більше 150 буржуйок, ще мають не менш як сотню готових. Просять небайдужих подарувати метал, арматуру, балони, листовий метал і труби.

А для виготовлення спиртівок потрібні обрізки бляхи, тому звертаються зі схожим проханням до всіх бляхарів області. У ПТУ №4 із матеріалу, наданого логістичним центром, за добу виготовили 1700 спиртівок (без таблеток сухого спирту). Якщо хтось може виготовляти їх вдома — зголошуйтесь. Не зайвими будуть і подаровані таблетки.

 

Візьмуть навіть… старе пальто

Завдяки складу №2 (де збирають одяг та взуття) уже одягнуто майже 4,5 тисячі військових. Нині тут — безвідходне виробництво. Зі старих пальт волонтери вирізають устілки. Коли ж їм дарують білу тканину — шиють спідню білизну чи те, у чому є потреба. Навіть шматочки войлоку йдуть у рух: жінки набивають ними «танкові подушечки». Застосування знаходять і для старих валянків. Тому просять: приносьте все, що маєте, навіть старий одяг із горища. При сортуванні найкращі речі «їдуть» в зону АТО, інші — у райони, де їх потребують біженці. Три тонни такого вантажу через одеську «Самооборону» вже доставлено в санаторії — для переселенців.

Подаруйте «миколайчика»

Пара шкарпеток, солодощі, шапочка, образок… Таким може бути набір «миколайчика» для бійця АТО.  Щодо розміру чи вмісту «миколайчика» не ставлять жодних вимог. Тож це може бути й маленька книжечка або рушничок. Наприклад, один небайдужий подарував «Кобзаря», а інша пані принесла кросворди. Добре, якщо хтось із членів вашої сім’ї вміє в’язати, оскільки бійцям потрібні теплі речі (рукавиці, шапки, шарфи), і не обов’язково нові, їх можна зв’язати із розпоротого светра.

Маєте змогу — підсолодіть «миколайчика» шоколадкою чи, як рекомендують на складі, недорогими льодяниками «Дюшес»: так бійці збадьоряться глюкозою. Ось тільки уникайте продуктів, які могли б швидко зіпсуватися.

 

Зберіть допомогу — за нею приїдуть

Волонтери наголошують: будь-яка громада чи колектив можуть передати складу одяг, продукти, матеріали та інші речі, не приїжджаючи у Тернопіль. Треба лише накопичити все це у певному місці (наприклад, у сільраді чи на підприємстві) і зателефонувати до логістичного центру. Волонтери пришлють машину.

Контакти: м. Тернопіль, вул. Збаразька, 16 (гуртовня «Галант»), тел. (098)487-91-52, (0352)52-77-07; вул. Ак. Дністрянського, 10, тел. (068)587-45-53. Сайт — dopomoga.prosto.te.ua.

Складам по­стійно потрібні волонтери. Можна працювати і по кілька годин.

 

Вікторія Маньовська.
“Домашня газета”

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #АТО, #логістичний склад, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тарас білан, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: