“Диверсанти”, окупанти і український хрест: новини Тернопільщини 90 років тому

Опубліковано:
15 Грудня, 2014 о 19:06

Радянські диверсанти у лісах Тернопільщини виявилися поляками. Така новина облетіла наші краї у грудні 1924 року. А ще у ті часи окупаційна влада воювала з українськими націоналістами і українськими хрестами.




 

Кремянеччина
З Кремянця повідомляють нас, що з кремянецької вязниці вже випущено всіх тих, що були арештовані у звязку з виборами або в підозрінні у приналежности до УВО (Української Військової Організації – прим. ред.). У вязниці залишився лише бувший посол Семен Жук, який вже дістав акт обвинувачення
«Діло», 10 грудня 1930 року

Правда про “диверсійні банди”
Камінецький, радехівський і збараський повіти тремтіли перед “диверсійною бандою”, яка вибрала собі їх як операційний терен. Скриваючись у лісах Тернопільщини, бандити кепкували з усіх “посцігів” поліції, без перепон нападаючи по шляхах на купців і селян та грабуючи їх до нитки. По правді, то й ті “посціги” велись дуже… обережно, бо грабіжників оточував німб диверсантів, забезпечених у большевистські бомби і кулемети. Та ось на днях вдалось переловити кількох… Всі вони – Поляки, в більшости кольоністи Мазури.
“Діло”, 13 грудня 1924 року

З Борщева
З Борщева поносять: Вночі з 7 на 8 грудня 1924 р. в селі Стрілківці, борщівського повіту “kresowi” зрізали хрест, виставлений Борцям за волю. Щоби не було чути, як разіли хрест, задля “чистої роботи” справники обвинули хрест мішками. Хоч є мішок, і хоча є пила, котрою імовірно зрізано хрест, варвар пропав.
“Діло”, 18 грудня 1924 року.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: