“Це не шалені кошти”: чому Ситуаційний центр ГУНП Тернопільщини необхідність, а не забаганка керівництва поліції

Опубліковано:
12 Квітня, 2024

Робота поліції та її ефективність – це, перш за все, люди, колектив професіоналів, перед якими на сьогодні стоїть висока планка, каже начальник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко. Та сучасне технічне забезпечення, умови, в яких працюють правоохоронці, є не менш важливими. Адже завдяки інноваціям, які отримала наша поліція в останні кілька місяців, те, що раніше треба було днями виходити пішки, зараз можна зробити за лічені години, а то й хвилини. Як саме, розповіли й показали журналістам під час зустрічі в Головному Управлінні Нацполіції Тернопільщини.

Лабораторія

З грудня 2023 року в Управлінні є можливість проводити ДНК-дослідження. Для цього для української поліції придбали 32 сучасні апарати. Необхідність цієї техніки складно переоцінити. Адже її наявність, на жаль, актуальна, як ніколи. Є багато безвісти зниклих військових, особу яких часто можна ідентифікувати лише за аналізом ДНК. Тепер, аби зробити таке дослідження, не потрібно їхати у Київ чи Львів. Також цей апарат є мобільним, тож аналізи можна роботи й в польових умовах.

Значно спростилася робота поліцейських Тернопільщини та позбавила зайвої бюрократії зі створенням в Управлінні нової зброярні. Процес отримання зброї суттєво пришвидшився, міри безпеки покращилися.

Служба “102”

Сергій Зюбаненко

Служба “102” Тернопільського Управління приймає до 1 тисячі дзвінків на добу. Тому штат працівників збільшили у два рази. Значна частина дзвінків надходить з Херсонської області. Коли стався прорив дамби, оператори просто не встигали відповідати на дзвінки. Їх надходило близько 100 одномоментно.

Служба "102" Тернопіль

Якщо ситуація складна, підключається старший зміни. У найгірших випадках (категорія Альфа), оператор, не закінчуючи розмови із заявником, коли людина потребує допомоги, направляє картку диспетчеру і продовжує спілкуватися. Наприклад, у випадку спроби самогубства, оператор відтягує розмову, заспокоює людину, доки на місце не прибудуть поліцейські та медики.

Свідченням того, що тернопільські оператори служби “102” врятували не одне життя мешканців Херсонщини, є численні подяки, які надходять згодом від людей.

Ситуаційна зала

У ситуаційній залі працюють фахівці ситуаційного аналізу, відеоаналітики, інспектор моніторингу засобів моніторного контролю. У режимі надзвичайної ситуації чи погіршення оперативної ситуації обладнані додаткові місця, де можуть збиратися поліцейські та представники інших правоохоронних органів, СБУ, ДСНС. Тут опрацьовується інформація з систем відеоспостережень та надається керівнику для прийняття рішень.

Управлінні поліції Тернопільщини

Розвиток системи відеоспостереження на Тернопільщині в останні місяці справді вражає. Сьогодні на території міста та області працює 1225 камер відеонагляду, з можливістю збільшення зображення у 44 рази. За камерами цілодобово стежать правоохоронці. Сучасна система дозволяє оперативно не лише розшукувати осіб, причетних до злочинів, але й зниклих людей. Система постійно вдосконалюється, а кількість камер поступово збільшується.

Звідки 25 млн грн на Ситуаційний центр?

Під час пресконференції, яка стала продовженням презентації Ситуаційного центру, журналісти поцікавилися ціною питання. І чи не доречніше було б кошти витрачені на ремонт, нові камери, лабораторію витратити на ЗСУ, наприклад, придбання дронів.

  • Я вас здивую – це не шалені кошти, як можна подумати з першого погляду. Ми отримали їх з трьох джерел фінансування – державного бюджету, з міського та обласного бюджетів, – прокоментував Сергій Зюбаненко. – Це 25 млн грн. Усі закупівлі є в системі Прозоро, ніхто нічого не приховує. Якщо порівнювати з іншими системами безпеки, то наша в рази дешевша. Ми максимально залучали вітчизняних спеціалістів, виробників програмного забезпечення. Система постійно розвивається, удосконалюється. Тож зараз назвати певну суму дещо некоректно. Щодня ми доставляємо нові камери й це будемо робити постійно. Кількість камер може зрости до 5 і 10 тисяч.

Кошти, які були залучені, не можна було витратити на інші потреби. Ми отримали кошти з інших областей, враховуючи й ті, які на той час були окуповані. Якщо планували ремонт десь на Херсонщині, а цього фізично неможливо зробити, то гроші перерозподілили на нашу область. Вони цільові, тому їх не можна направити на щось інше, враховуючи й допомогу для ЗСУ, – пояснив Сергій Зюбаненко.

  • Коли я прийшов на посаду, то вивчив питання щодо фінансування з боку органів місцевого самоврядування. Воно було просто відсутнім. До 1 січня 2024 року наші підрозділи сплачували близько 180 млн ПДФО на рік. Вважаю справедливо, якщо частина цих коштів повернеться у поліцію на втілення безпекових проєктів, що потрібно для громад. Бо ж ми бачимо на що витрачається наше ПДФО: на бруківку, премії чиновникам, а не на дрони для ЗСУ. Вдалося достукатися до голів громад і пояснити, що такі речі в інших областях працюють роками, а в нас лише починають втілюватися.

Якби ці кошти можна було б віддати на потреби нашої армії, я, як і всі притомні українці тільки за. Але прийняті свої програми по обороноздатності, й вони фінансуються. Коли купують нову швидку, то це краще для пацієнта, бо він швидше отримає допомогу. Це ж стосується й поліції. Коли, не дай Боже, на вас напали чи грабують, ви теж захочете, щоб до вас приїхали якнайшвидше. А на старих “Жигулях” це важко зробити.

Також у журналістів постало питання, чи будуть правоохоронці закривати очі на порушення з боку органів місцевого самоврядування за співфінансування облаштування Ситуаційного центру. Сергій Зюбаненко запевнив, що “кумівства” з представниками органів місцевого самоврядування та високими чинами у його управлінні не буде. До відповідальності працівники поліції притягуватимуть усіх, хто переступатиме межу Закону.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Терміново
Теги: #Зюбаненко
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: