Cвященик з Тернопільщини не лише підтримує бійців на передовій, а й поєднує закохані серця

Опубліковано:
25 Грудня, 2014 о 12:37

Військовий капелан Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” Петро Бурак приїхав додому у відпустку. Вісім місяців тому настоятель храму святого Миколая у селі Охримівці Збаразького району поміняв священичий одяг на військову форму і вирушив на Схід. Днями отець Петро повернувся з передової і розповів, навіщо в зоні АТО потрібні капелани, чого не вистачає українським бійцям та як святкуватимуть Різдво у 5 окремому батальйоні ДУК.

 



Отець Петро щодня проводить Святу Божественну Літургію у зоні АТО. Тому хлопці можуть у будь-який час посповідатись, отримати благословення, прийняти Святі Тайни.

 

– Місія капелана не стільки військова, як психологічно-релігійна, але не менш важлива, – розповідає він. – Бійцям просто потрібно, щоб серед них були священнослужителі. Жили поряд з ними, переймалися їх потребами, розмовляли з ними.

 

Петро Буряк розповідає, що  їжею та одягом бійці забезпечені. А от зброї не вистачає.

– Їм треба зброї,  треба набоїв. Якщо би нам достатньо зброї, ми би мали не три окремих воюючих батальйони, ми би мали 16 за тиждень. Просто немає чим воювати, – додає отець.

 

Щодо морального стану вояків, то  Петро Бурак каже, що бійці добровольчого корпусу зберігають високий бойовий дух та мають силу боротися далі.

 

– Вони  готові зайняти Сніжне, Донецьк, Краматорськ, Луганськ, Перекоп, Сімферополь, Керч і Москву. Там війна, там страшно, там тяжко. Але завдяки вашим старанням, вашим молитвам ми переможемо, – оптимістично говорить капелан.

 

В зоні АТО отець Петро Бурак дав шлюб трьом парам. Вінчав сина командира корпусу, потім бійця, до якого приїхала наречена з Києва спеціально, щоб взяти шлюб, а також пару військових, які познайомилася вже на війні. Молодята були одягнуті в камуфляжну форму,  а замість фати для нареченої використали хустку-арафатку.

Проте такі приємні моменти – рідкість, адже часто на війні отець Петро стикався із смертю. Особливо жаль, каже чоловік, мирних мешканців, серед них також є справжні патріоти.

 

На запитання, що було найскладніше у зоні АТО, отець Петро каже, що це носити бронежилет 5+, каску і всіляку амуніцію, а ще страшенна спека влітку.

 

DSC_0802

 

– Там важко, але я для себе зробив висновок, що мені  там легше, ніж тут сидіти перед телеекраном чи комп’ютером, – каже Петро Буряк. –  Простіше бути на передовій, де все бачиш своїми очими, де ніхто не здатний тебе надурити. Взагалі я не називаю ті події АТО, я називаю це війною. Бо речі треба називати своїми іменами, політкоректність – це не для мене.

 

За словами священика, на Сході не вистачає капеланів. У багатьох батальйонах з цим проблеми, тож священикам варто вирушати на Схід, хоч на деякий час.

 

Серед бійців є представники різних регіонів України та різних конфесій. Але ніколи на цьому фоні не виникало жодних конфліктів. Та й взагалі бійці вкрай потребують духовної опіки. Деякі навіть навернулися до християнської віри.

– Моя зброя – це слово, кадило і кропило, – каже отець Петро. – Вона підтримує моральний дух наших хлопців. Чим ближче розриваються міни і «бахкають» «Гради», тим більше хлопці задумуються над своїм життям, запитують себе, чи є Бог на світі. До прикладу, був боєць, який останній раз сповідався, коли йшов до першого причастя, а зараз йому 35 років. Були язичники, що навернулися до християнства

Незабаром отець Петро Бурак повертається назад на війну. Там буде підтримувати наших хлопців і готуватися до новорічно-різдвяних свят.

 

– У нас є красиві гірлянди, –  розповідає отець. – Ялинок немає, але є міцні дуби (усміхається). У місце розташування батальйону на Дніпропетровщині приїде вертеп з Івано-Франківщини. Ми приготуємо 12 страв. Буде свята Божественна Літургія. Наші хлопці обов’язково будуть святкувати Різдво.

 

Юля ТОМЧИШИН.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: