В Україні розпочали оформляти внутрішні паспорти нового зразка, – так звані біометричні пластикові Поки що ще не проведено усі законодавчо-нормативні врегулювання, однак вже за 5 років українці мають перейти на ІD-картки. Пластиковий паспорт матиме чимало переваг на звичайним паперовим. Зокрема, такий документ дозволить користуватися паспортними столами у будь-якому місці України без прив’язки до прописки. Картка буде обладнана електронним двоядерним чіпом, діятиме протягом 10 років і коштуватиме в середньому 150 гривень. Електронний чіп мітитиме біометричні дані власника – фото, відбитки пальців, електронний підпис, місце проживання та сімейний стан, можливо, й індивідуальний податковий номер.

 



Спершу особливих переваг «пластику» над звичайним паспортом не буде. Адже разом з ID-карткою потрібно буде мати ще й паперове посвідчення. Причина в тому, що у структурах, де громадяни повинні надавати дані про місце реєстрації, наприклад, у поліклініці, може не бути зчитувача. А дані про реєстрацію знаходитимуться лише на чіпі і будуть дублюватися на папері.

 

Сьогодні близько ID-картки чи їхні аналоги діють у близько 100 країнах. Залежно від ступеню захисту вони дозволяють відкривати банківські рахунки та отримувати інші послуги. У Європі такі картки видають усі країни, крім Данії, Великобританії, Ліхтенштейну та Швейцарії. В Ісландії та Норвегії видають ID-картки, які не відповідають вимогам Євросоюзу – для мандрівок за його межі їм необхідно мати звичний паспорт.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: