Чому частина депутатського корпусу міськради проти Генерального плану Тернополя

Опубліковано:
22 Грудня, 2015 о 22:13
Останній місяць опозиційні фракції Тернопільської міської ради розпочали активну інформаційну війну проти Генерального плану Тернополя. Однак, за красивими словами про захист міста лежить банальне прагнення «опоблоківців» заробити, займаючись економічним рекетом. Представники «Самопомочі», «Громадянської позиції» та «Народного контролю» докладають максимум зусиль, щоб стати учасниками нового величезного «дєрибану» під назвою затвердження нового Генплану Тернополя. Для цього їм треба лише одне: заблокувати впровадження та зве твердження змін до вже існуючого Генплану.

 
Садовий перевів тернопільську «Самопоміч» на самоокупність
Основна причина війни «опоблоківців» проти Генплану міста – відсутність надприбутків, за якими вони йшли у Тернопільську міську раду. Найбільш показовою є ситуація з тернопільською «Самопоміччю». Після провалу на місцевих виборів у Тернополі, коли замість запланованих 20-25 депутатів і власного мера партія «виборола» лише 7 депутатів, Андрій Садовий перевів «Самопоміч» Тернополя на самоокупність. Перефразовуючи передвиборче гасло цієї партії: «Візьми і зароби гроші сам».
Залишившись без фінансового забезпечення з «центру», тернопільські депутати від «Самопомочі» намагаються використати свій депутатський мандат для самозбагачення. Однак, як виявилося у Тернопільській міській раді не носять «чемодани з грошима» за голосування, як це роблять у Верховній Раді. А незаконно продавати-видавати землю також не можливо, бо існує затверджений Генеральний план. Тому й «опоблоківці» прагнуть повністю переписати Генплан.
 
Генплан як перепона на шляху нового «дєрибану» Тернополя
Діючий Генеральний план Тернополя, розроблений на найближчі 20 років фахівцями Київського державного інституту «Дніпромісто», є одним з найкращих в України. Згідно з документом, у центральній частині Тернополя визначена історико-архітектурна зона, де заборонено зведення висотних будівель. Більше того, зараз відбувається процес корекції Генплану, відповідно до інтересів громадськості. У Тернополі відбуваються громадські слухання щодо врахування громадських інтересів в проекті містобудування, де самі люди вносять свої пропозиції щодо розвитку міських районів. Відповідно до нових реалій окремі пропозиції щодо правок до Генплану можуть вносити мер і депутати, які теж має затвердити люди на громадських слухання. 
 
«Самопоміч» ініціює новий земельний дєрибан
Тобто діючий Генплан Тернополя змінює та доповнює громада. А план «Самопомочі» та її колег з опозиційних фракцій полягає у тому, щоб будівельники йшли не до громади на громадські слухання, а йшли в приймальні депутатів міської ради, які будуть розробляти новий Генплан. І не з пустими руками. Фактично опозиційні депутати планують займатися рекетом. Такий розвиток подій штовхне Тернопіль у вир земельного дєрибану, який збагатить нових депутатів, однак вдарить по економічному розвитку міста та добробуту людей. Депутатський рекет призведе до зростання цін на житло, на продукти та промислові товари, оскільки підприємцям та будівелькам доведеться закладати у ціну нові хабарі депутатам. 
Більша частина підприємців Тернополя відкинули ініціативу тернопільського «Опоблоку» та підтримують позицію громади і міського голови щодо внесення окремих правок у Генплан відповідно до нових реалій. 
 
Союз тернопільського «Опоблоку» і фінансистів Партії регіонів
Однак частина забудовників, яких пов’язують з колишньою Партією регіонів, «двома руками» за повне переписування Генплану. Їх позиція зрозуміла: це дає їм шанс для економічного реваншу після Революції Гідності. Зокрема, будівельні компанії екс-регіоналів вже почали активно працювати з депутатами від «Самопомочі». Як вже повідомляли тернопільські ЗМІ, один з лідерів фракції «Самопомочі» подав депутатський запит, щоб забрати 14 га землі у цукрового заводу «Поділля» для будівництва багатоповерхівок фірмою одного колишніх лідерів Партії регіонів у Тернополі. Ситуація з землею заводу «Поділля» добре показує, чим може завершитися союз тернопільського «Опоблоку» з фінансистами колишньої Партії регіонів, які у Тернополі знайшли новий «політичний дах». 
 
 
Висновок
Отже, більша частина тернопільського бізнесу об’єднується проти рекету «Самопомочі». Їм простіше діяти за діючим Генпланом, коли всі зміни до нього затверджуються або відхиляються безпосередньо людьми на громадських слуханнях, ніж йти на поклін до «голодних» депутатів. Для простих людей також вигідно безпосередньо впливати на процес розвитку власного міста, самим вирішувати, де буде в їх районі ринок, а де нова школа. Проте це не вигідно тернопільському «Опоблоку», який прийшов у раду заробляти.
 

Костянтин Величко,
політичний оглядач  



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: