Бої в Дебальцевому: Київ звинувачує сепаратистів у порушенні перемир’я

Опубліковано:
17 Лютого, 2015 о 22:44

Росія та представники сепаратистських угруповань не виконують домовленості щодо припинення вогню на сході України, заявив заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий.

 



За словами представника Адміністрації президента України, проросійські бойовики “хочуть оточити” Дебальцеве, де тривають бої.

 

Дебальцеве вже частково взяли під контроль бойовики, сили АТО тримають оборону, повідомляє Генштаб Збройних сил.

 

Лідер самопроголошеної “ДНР” Олександр Захарченко заявив, що сепаратисти майже повністю контролюють місто і відтісняють з нього українських військовослужбовців.

 

Бойовики повідомляють, що нібито більше 100 українських військовослужбовців здалися в полон.

 

“У Дебальцевому тривають вуличні бої, бойовики атакують місто штурмовими групами, за підтримки артилерії та бронетехніки”, – йдеться у заяві Генштабу ЗСУ, яку оприлюднила прес-служба міноборони.

 

“Сили АТО здійснюють маневр підрозділами та вогнем та стримують агресію противника”, – заявляють військові.

 

Українські військові спростовують інформацію сепаратистів, що українські військові “масово здаються у полон” в районі Дебальцевого. За даними Генштабу, група військовослужбовців потрапила в засідку та опинилась у полоні бойовиків, однак деталей – не розголошують.

 

Депутат парламенту Тарас Пастух, який зараз підтримує зв’язок з бійцями 128-ї бригади, повідомив ВВС Україна, що військові в Дебальцевому потребують підкріплення.

 

“Декілька днів немає підвезення боєприпасів, продуктів та води. Атакують з усіх сторін, не дають можливість голови підняти”, – розповів політик.

Не допустити воєнних дій

Заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий заявив, що бої довкола Дебальцевого руйнують мирне врегулювання конфлікту.

 

ДебальцевеУкраїнські військові на своїх позиціях біля Дебальцевого

 

“Скориставшись перемир’ям і початком відведення важкої техніки, бойовики за підтримки Росії хочуть оточити Дебальцеве і таким чином руйнують всі можливості подальшого процесу виконання цих домовленостей”, – цитує пана Чалого агенція “Інтерфакс”.

 

За його словами, спостерігачі ОБСЄ досі не можуть потрапити на місце – їх блокують. Валерій Чалий закликав країни ОБСЄ висловити свій протест і “вжити всіх заходів, щоб ця ситуація була вирішена”.

Валерій Чалий сказав, що Україна звертається до постійних членів Ради безпеки ООН з проханням не допустити подальшого порушення мінських домовленостей.

 

“Незважаючи на всі очікування з приводу відповідальної позиції всіх сторін, які ухвалили 12 лютого декларацію з реалізації комплексу заходів, включаючи Росію (а підписантами були також так звані ДНР і ЛНР), на жаль і РФ, і так звані ЛНР, ДНР домовленості не виконують”, – сказав пан Чалий.

 

Сепаратисти заявляють, що більша частина Дебальцевого вже під контролем “ДНР”, зокрема, залізничний вокзал, про це йдеться в заяві “Донецького агентства новин”

 

Конфлікт в Україні

Гуманітарні наслідки

5 486

людей загинули від початку бойових дій у квітні 2014

  • 12 972 поранених на сході України

  • 5,2 млн людей живуть в охоплених конфліктом районах

  • 978 482 внутрішньо переміщених людей в Україні, з них

  • 119 832 – діти

 

Водночас у МВС України заперечили інформацію, що бойовики у вівторок захопили будівлю відділку міліції у Дебальцевому.

 

“Це не так, оскільки будівля частково зруйнована у результаті прямих потраплянь бойовиків. За моїм наказом міліціонери залишили будівлю і перемістилися у інше, більш укріплене”, – повідомив начальник Донецького обласного управління МВС В’ячеслав Аброськін.

 

пожежа в АТОЧерез обстріли в районі Щастя – Нижньотеплого зайнявся газопровід

Припинення вогню

Раніше у прес-центрі АТО раніше повідомили, що від початку перемир’я бойовики 164 рази обстріляли позиції українських військ, кажуть у штабі.

 

У Державному департаменті США заявили, що “серйозно стурбовані” погіршенням ситуації у Дебальцевому.

 

карта сходу України

 

“Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтверджує продовження атак на цій ділянці, а також у інших місцях, в тому числі Сєверодонецьку, Луганську і Донецьку”, – йдеться у заяві.

 

“Ці агресивні дії і заяви підтримуваних Росією сепаратистів загрожують нещодавно укладеній угоді про припинення вогню”, – зазначили у Держдепі.

 

У вівторок у зоні АТО мало початися відведення важкого озброєння від лінії зіткнення сторін, що передбачено другим пунктом мінських домовленостей.

 

І українські війська, і сепаратисти наполягають, що почнуть відведення озброєння тільки після повного припинення вогню.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #АТО, #війна, #дебальцеве, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #перемир’я, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: