Бог і Шевченко: як розуміти імена Божі та віру поета?

Опубліковано:
1 Лютого, 2015 о 19:58

«Бог і Шевченко: як розуміти імена Божі та віру поета?». Видання з такою назвою репрезентував у Тернополі знаний богослов і публіцист отець Михайло Пастух. 

Книга вийшла під його науковим псевдонімом Михаїл Шевченків, який відображає ставлення автора до творчості великого поета.



Нова книга автора – результат багаторічного дослідження проблематики цієї теми. Його завданням було переосмислити значення Бога у творчості Тараса Шевченка і довести, що Всевишній постає у його віршах не якимось аморфним поняттям, а реальним, істинним Господом, у що щиро вірив поет. Слово «Бог» згадується у Кобзарі 35 разів. 

О. Михаїл: «Бог допоміг мені ці речі збагнути. Моє завдання було як науковця – дивитися нейтрально».

У радянські часи постать Шевченка і його творчість тодішня влада намагалася використовувати у цілях своєї атеїстичної пропаганди. Твори поета потрапляли під пильне око цензури, яка ретельно вивчала їх, безжалісно викреслюючи з поезій «неугодні» слова і навіть цілі речення. 

Нову книгу отця Михайла Пастуха називають відкриттям у шевченкознавстві.

Микола Ткачук, рецензент книги, доктор філологічних наук, професор ТНПУ ім. В. Гнатюка: «В Шевченкознавстві – це велика праця. Отець Михаїл зумів представити багатогранний аспект цієї проблематики».

Михайло Ониськів, літературознавець, журналіст: «Автор книги уміє розплющити читачеві очі на всю правду. Він об’єктивно і чесно докопується істини, він показує те, що до нього не зробив ніхто». 

У нелегкий для України час «Кобзар» має зайняти почесне місце у бібліотеці кожного українця, – зазначив владика Василій Семенюк: «Сьогодні нам, українцям є необхідно відкрити для себе правдиве бачення постаті Шевченка».

Книга викликала справжній ажіотаж у тих, хто цікавиться постаттю Тараса Шевченка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: