Без вільної України не може бути вільної Європи, – Олександр Неприцький-Грановський

Опубліковано:
24 Липня, 2015 о 13:34

Ім’я, широко відоме в американських наукових колах. Протягом тривалого часу – персона нон-грата у рідному краї… Засновник Ітака-парку у Мінесоті, лялькар, колекціонер писанок, відомий природознавець та етнограф. Усе це – про вченого Олександра Неприцького-Грановського. А народився відомий науковець у селі Великі Бережці Кременецького району. Він був одним з небагатьох українців, які навчалися в університеті Сорбони. Закінчив його у 1919 році. Отримав освіту біолога і написав чимало наукових праць.

 



Як сталося, що науковцю довелося покинути рідний край? Будучи студентом Київського комерційного інституту, у 1910 році зблизився із тогочасними провідниками українського національного руху. Був членом товариства «Родина», товаришував з Лесею Українкою. Тому, коли над ним нависла загроза життю, Олександру вдається нелегально пересікти кордон і втекти в Америку. До кінця життя він так і не мав можливості відвідати рідне село. Але ніколи не забував свої українські корені.

 

У родинному селі бережуть пам’ять про видатного земляка.Старннями його родини, створено літературно-меморіальний музей Олександра Неприцького-Грановського. Родина вченого була ініціатором створення музею та люб’язно надала особисті речі науковця для нього. В одному із залів відтворено кімнату, у якій народився і виріс Олександр. Старовинні меблі, ікони та й загалом інтер’єр відповідають тій епосі – кінця ХІХ – початку ХХ століття. Тут можна побачити унікальне фото родини Неприцьких-Грановський, до слова, відомої, освіченої та шанованої у краї. Старовинна гітара – теж не випадково опинилась у музеї. Адже Олександр Неприцький-Грановський дуже любив музику, та грав на музичних інструментах, зокрема, на цій гітарі. Часто одягав вишиванку. У музеї зберігають 2 вишиванки вченого, які він носив у свої студентські роки.

 

Інший зал інстальовано під робочий кабінет вченого. Здається, ніби просто зараз він увійде сюди і, повісивши на крісло піджак, почне працювати над черговою своєю праце. Тут можна побачити дорожню валізу Олександра Неприцького-Грановського, його друкарську машинку та годинник. Багато тут і особистих фото, документів, книг. Крім цього, є кілька експонатів із його колекції писанок. А також, малюнки, виконані Олександром Неприцьким-Грановським.

 

Але найбільшу увагу відвідувачів привертає колекція ляльок, які збирав вчений і привозив їх із кожної своєї подорожі чи наукової експедиції. Загалом – понад 200 експонатів з різних країн світу, різних епох народів. Лялька, – вважав Олександр Неприцький-Грановський, – відображає звичаї і побут того чи іншого народу, демонструє його культуру і спосіб життя. Є тут і багато українських ляльок. Олександр Неприцький-Грановський був дуже багатогранною особистістю. Крім живопису, він писав поезію. А також, власноруч сконструював модель свого американського будинку.

 

 

Олександр Неприцький-Грановський першим із українців у діаспорі здобув ступінь доктора-ентомолога, якого з 80-річчям вітав Президент США Річард Ніксон. «Без вільної України не може бути вільної Європи, а без вільної Європи не може бути ані сталого спокою, ані економічного добробуту в цілім світі», – одного разу сказав вчений. Ці слова виявились пророчими і залишають привід замислитись і сьогодні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: