Бережанські підприємці почали боротись з корупцією самотужки

Опубліковано:
24 Березня, 2016 о 10:53

Ми, небайдужі підприємці Бережанського центрального ринку, хочемо розповісти історію центрального ринку в м.Бережани.


На даний час склалася ситуація, що земля, на якому розташований ринок, є власністю міста, а майно, яке розташоване на ній є власністю підприємців ринку. А тому є унікальна можливість створити комунальний ринок, тим самим повернувши ринок і саме головне гроші, які він приносить, громаді міста. Цю позицію відстоює спілка підприємців Бережанського ринку.



 

Всі добре пам’ятаємо, в якому жалюгідному стані перебував ринок до 2003 року. Будівництво та благоустрій оновленого ринку відбулися за такою схемою: кожен підприємець, який веде свою підприємницьку діяльність на ринку м.Бережани, вносивши власні кошти в касу ринку РайСТ за будматеріали, за роботу майстрів, за благоустрій території ринку, створив собі робоче місце. В результаті спільних зусиль приватних підприємців і РайСТ було збудовано перших 66 приватних кіосків. Тепер по ринку стало зручно пересуватися, у нормальних умовах придбати товари.
Було укладено договір між кожним підприємцем та РайСТ про щомісячну оплату, так звані послуги, які РайСТ зобов’язувалося надавати підприємцям.

Перші конфлікти почали виникати в перший рік після укладання цього договору. Підставою стало те, що керівництво ринку зажадало щоденної додаткової оплати за викладання товару перед своїм кіоском. В результаті чого, підприємці вимушені були звернутись до послуг юриста. Юрист виявив цікавий факт про те, що керівництво ринку зареєструвало (поставило) на баланс РайСТ приватне майно підприємців (кіоски ринку). Під тиском юриста та підприємців дирекція ринку повертає майно підприємцям „Актом передачі майна”. Це дає змогу підприємцям виготовити інвентарні справи на свої кіоски.

А тим часом ринок розширюється – споруджуються ще 43 торгових кіоски. При цьому грубо порушуються правила протипожежної безпеки. На місці, де мала б розвертатися пожежна машина виростають два кіоски, власником яких стає, через підставних осіб, керівник пожежної частини.

Кабінет міністрів у 2014 році прийняв рішення, згідно норм якого кожен ринок повинен бути обладнаний безкоштовним туалетом. У Бережанах керівництво ринку не зважає на рішення Кабінету Міністрів України. Вони приймають своє власне рішення: закривають безкоштовний туалет, та одночасно відкривають приватний туалет, власником якого є керівництво ринку.
Щорічно наприкінці року між кожним підприємцем та керівництвом ринку перезаключається договір по наданню послуг. Поступово оплата за послуги зростає з 50 грн. до 215 грн. Щомісячно дирекція ринку отримує з кожного торгового місця 215, при цьому сплачуючи в бюджет міста , Бережани лише 300 грн. за рік (!). На даний час на ринку 109 кіосків.
Окрім кіосків РайСТ отримує прибутки шляхом здачі в оренду своїх приміщень. Це 13 кіосків у м’ясному павільйоні та приміщень у адміністративному будинку, де здається майже кожна кімната. Тепер там три перукарні, три майстерні з ремонту одягу, весільний салон. Належать ці будівлі РайСТ, чи давно вже приватизовані? Цю таємницю завзято береже керівництво райспоживспілки. Ви запитаєте, чому це цікавить підприємців ринку? Тому що в розшифровці послуг, яку керівництво ринку надало єдиний раз за всі роки вказана чимала сума на ремонтні роботи. Зазначимо, що від моменту благоустрою (2003 рік) до сьогодні (2016 рік) ремонтних робіт кіосків чи території ринку практично не проводилось. Натомість проводились ремонти безпосередньо у приміщенні РайСТ.

У 2014 році на заміну діючому договору по наданню послуг дирекція ринку намагається укласти з підприємцями новий, розроблений ними „аферистичний” договір, який відкриває для РайСТ шлях до позбавлення підприємців їхнього майна. Частина підприємців, не вивчивши як слід його умови, підписують цей договір. Однак завдяки іншій, більш допитливій частині підприємців та допомозі юриста аферу було розкрито, і підприємцям вдалося відстояти своє майно.

У 2013 році на території ринку проводиться реконструкція: РайСТ зносить тимчасову споруду, що знаходилась паралельно центральній дорозі (вул. Тернопільська).На цьому місці проводиться капітальне будівництво без необхідних дозвільних документів. Спілка підприємців звертається до прокуратури з проханням перевірити законність даного будівництва. У свою чергу прокуратура зобов’язує райдержадміністрацію створити слідчу комісію, з метою розслідування правомірності забудови. Держадміністрація, не прийнявши жодних заходів, надає відписку по те, що РайСТ володіє Державним Актом на землю і вправі будувати там все що заманеться.
Пайовиками незаконного будівництва території ринку є директор ринку Мартинишин М.В., голова РайСТ Рутковський М.М., п/п Солярчик, чиновники з Бережанської влади.

Згодом починаємо розуміти, для чого була спроба заключити з підприємцями „аферистичний” договір 2014 р., який вчасно спинили підприємці. У 2016 році керівництво РайСТ, у спілці із міською радою розпочинають процедуру узаконення незаконного капітального будівництва на території ринку! Щоб узаконити незаконне будівництво РайСТ звертається до міської ради за дозволом з виготовлення документів на оренду землі. Міська рада, проголосувавши на сесії, надає цей дозвіл, незважаючи на те, що на цій землі є власність підприємців.

Взявши в оренду цю землю, РайСТ «вбиває двох зайців»: узаконює незаконне будівництво, і отримує можливість надалі збирати кошти з підприємців скільки заманеться без жодної звітності, мотивуючи тим, що земля наша. Найбільш прикро в цій історії те, що громада міста не матиме нічого з цієї афери, влада далі розповідатиме бережанцям, що немає грошей на дороги, на ремонт обдертої ратуші, про те як вивести бізнес з тіні.

Одним із депутатів та ще й членом депутатської комісії із земельних питань є директор ринку Мартинишин М.В. від партії „Народний контроль” Лишень вдумаймось, хто у нашій державі є народним контролем? У нашому випадку депутат від партії „Народний контроль” контролює-мудрує як зробити із нас джерело свої постійних доходів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: