Багатовікові традиції та заборони Великодня в Україні

Опубліковано:
5 Травня, 2024
Великдень
Ілюстративне фото з мережі

Великдень є найбільшим і найрадіснішим християнським святом в Україні. Воно невіддільне від багатовікових традицій та звичаїв українського народу. Щороку дата його відзначення змінюється, проте особливі обряди і ритуали залишаються незмінними.

Найголовніша і найдавніша велика українська традиція Великодня – розпис писанок. Кожен регіон має свої неповторні візерунки, кольори та символіку, що передавалися з покоління в покоління. Писанки наділялися обереговою силою та магічними властивостями. Їх клали у гнізда птахам для доброго виведення пташенят, закопували в город для гарного врожаю, дарували близьким на щастя тощо.

Напередодні Великодня в українських оселях пекли надзвичайно пишні, високі та ароматні паски із родзинками і цукровою помадкою. Їх у великодньому кошику разом із крашанками, м’ясними стравами, домашніми ковбасами та іншими продуктами освячували у церкві. Традиційними стравами на святковому столі були жирна домашня ковбаса, холодець, смажене м’ясо, сири, запечена птиця – гуска чи індичка.

У Світлий Христовий день прийнято було відвідувати урочисту церковну службу, а потім збиратися великою родиною за багатим сніданком. Трапеза розпочиналася з ритуалу “грання” або ґуркання – люди по черзі розбивали одне об одне яйця-крашанки, визначаючи таким чином найміцніше.

Ґуркання крашанок – давній українській звичай, який дійшов до наших днів з дохристиянських часів. Його витоки сягають язичницьких весняних обрядів на честь богині Лади та відродження природи.

Процес ґуркання виглядав так: брали дві крашанки і одною легенько вдаряли по іншій. Той, чия крашанка розбилася, програвав і віддавав її переможцю. Гра тривала, поки не залишалася одна неушкоджена крашанка – її власник вважався найсильнішим і найщасливішим у цьому році.

Ґуркання мало символічне значення – це було своєрідне змагання між “життєвими силами” членів родини. Вважалося, що найміцніша крашанка належить найздоровішій і найсильнішій людині. Тому господарі намагалися відібрати яйця з найгрубшою і найміцнішою шкаралупою.

Розбиті шкаралупи не викидали, а зберігали як оберіг від нещасть та лихого ока.

Також традиційно обмінювалися вітаннями “Христос Воскрес!” – “Воістину Воскрес!”.

За давніми українськими повір’ями, у Великдень категорично заборонялося виконувати важку фізичну працю, прибирати в оселі, лихословити, сумувати й нарікати. Хто просив милостиню – обов’язково потрібно було подати, інакше весь рік не матимеш щастя і гаразду. Хто порушував ці заборони – того за повір’ями чекали неприємності, хвороби і нещастя.

У деяких регіонах України існував також звичай “обливання” води у Великдень. На світанку дівчата і парубки обливали одне одного живою водою, символічно змиваючи гріхи та додаючи здоров’я та сили на весь наступний рік.

Незважаючи на плин часу та модернізацію суспільства, українці з великою шаною зберігають і дотримуються давніх традицій святкування Великодня. Ці багатовікові звичаї та обряди є невід’ємною складовою нашої культурної самобутності, передаються від покоління до покоління, об’єднуючи минуле й сучасне.

Розпис писанок, випікання пасок, освячення великодніх страв, урочисті богослужіння, ґуркання крашанок, обмінвеликодніми вітаннями – всі ці ритуали та традиції залишаються живими і актуальними в сучасній Україні. Вони наповнюють свято Великодня особливим духом єдності, продовжуючи зв’язок нащадків з прадавньою історією та культурними надбаннями наших пращурів.

Бережне ставлення до коріння, звичаїв і обрядів предків демонструє повагу українців до власної самобутності, прагнення не втратити свою автентичність та ідентичність у глобалізованому світі. Дотримання великодніх традицій є запорукою збереження духовних скарбів нації.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #великдень, #великодні традиції, #ритуал
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: