Мовний скандал довкола Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова набирає обертів. Після того, як львівський активіст змусив через суд перекладати всі офіційні відеовиступи МВС на їхній сторінці в Youtube, Міністр Аваков різко відреагував на це і відповів львівському позивачу з використанням фраз “львів’яни бувають теж дурні” і “хтось хоче випендритись”.

 



Як розповів в ексклюзивному коментарі ІБ “Правий” сам позивач, викладач програмування Львівського національного університету ім. І.Франка Святослав Літинський, Міністр Аваков як офіційна особа порушив його законні права отримувати інформацію про нову поліцію державною мовою.

 

“Я звернувся в МВС з проханням надати переклад інформації про нову поліцію – мені відмовили. Через те, що мої права були порушені, я звернувся до суду. Після першого засідання 3 вересня зі мною зв’язався прес-секретар МВС Артем Шевченко і сказав, що  тепер усі відео будуть супроводжуватись текстовим перекладом на українську. Розумію, що це рішення прес-служби є вигороджуванням  свого керівника в плані порушення законодавства, але наразі я згодний на мирову, якщо МВС доведе, що вони виконали умови позовної заяви”, – пояснив він.

 

У відповідь на відкриття справи 3 вересня, відкриваючи набір нової поліції в Івано-Франківську, очільник МВС примудрився образити свого візаві:

 

“У Львові я завжди розмовляв українською мовою. Львів’яни бувають теж дурні, вибачте, як і дурні харків’яни. Але ж ви мене розумієте – українською я говорю чи російською – це найголовніше. Якщо хтось хоче “випендритись” і подати до суду на Міністра заради слави, то нехай.

 

Втім, львівський викладач теж не поліз за словами в кишеню. Він не тільки звернувся в МВС за роз’ясненнями, що мав на увазі Міністр, акцентуючи на “дурних львів’янах”, а також пообіцяв ще раз подати до суду на Міністра, якщо він знову порушить права на отримання інформації державною мовою, виступаючи з офіційною промовою.

 

“Мене зобов’язує закон не плювати в громадських місцях, не смітити. Уявіть, я буду смітити, а всі будуть казати, та хай краще смітить, ніж робить щось гірше. Навіть Азаров старався говорити українською, а Арсен Аваков ніяк не старається. Може,  після цієї історії буде старатися. Закон вимагає від всіх держслужбовців володіти українською мовою. Якщо в майбутньому буде відбуватись порушення моїх прав, я буду захищати їх доступними мені засобами, тобто через суд”, – зауважив викладач.

 

Нагадаємо, 3 вересня у Львівському обласному адміністративному суді відбулось перше слухання у справі щодо вимоги надати йому автентичний переклад державною мовою відеозапису виступу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Як повідомив на своїй Фейсбук-сторінці прес-секретар МВС Артем Шевченко, відтепер на офіційному YouTube каналі Міністерства внутрішніх справ відеофрагменти виступів, коментарів та інтерв’ю супроводжуватимуть перекладом українською мовою.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: